Uginule svinje Naslovna 1040x642 - ПРВИ ПУТ ИСПРАЖЊЕНИ КОНТЕЈНЕРИ ЗА ОДЛАГАЊЕ УГИНУЛИХ ЖИВОТИЊА (ФОТО-ВИДЕО)
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

ПРВИ ПУТ ИСПРАЖЊЕНИ КОНТЕЈНЕРИ ЗА ОДЛАГАЊЕ УГИНУЛИХ ЖИВОТИЊА (ФОТО-ВИДЕО)

Радници компаније „Енерго Зелена“ из Инђије данас су преузели прве количине животињског отпада са пет локација у општини Богатић.

Контејнери за одлагање угинулих животиња из домаћинстава и са фарми, који су постављени пре четири дана у Богатићу, Бадовинцима, Дубљу, Глоговцу и Метковићу, данас су први пут испражњени.

– Контејнери су испражњени и преузето је укупно 1,28 тона анималног отпада. Највише, 400 килограма у Богатићу, у Метковићу 350, Глоговцу 330, Бадовинцима 280, а у Дубљу 120 килограма. И на овом послу су, уз раднике компаније Енерго Зелена били ангажовани радници ЈКП „Богатић“ који свакодневно обилазе и контролишу стање на локацијама где су постављени контејнери – рекао је Владан Попадић, директор ЈКП „Богатић“.

4 473x630 - ПРВИ ПУТ ИСПРАЖЊЕНИ КОНТЕЈНЕРИ ЗА ОДЛАГАЊЕ УГИНУЛИХ ЖИВОТИЊА (ФОТО-ВИДЕО)
Данас преузето 1,28 тона угинулих животиња

На пет локација је постављено шест контејнера, на основу споразума Општине Богатић и компаније „Енерго Зелена“, а након посете Бранислава Недимовића, министра пољопривреде сточарима у Бадовинцима, када су представници Општине Богатић указали на потребу да се реши проблем одлагања угинулих животиња.

-Организовање сакупљање анималног отпада је за грађане бесплатно. На овај начин унапређујемо заштиту животне средине и здравље људи, с обзиром да је у ранијем периоду највећи број угинулих животиња неконтролисано одлаган у природи. У наредном периоду комунална инспекција ће појачати контролу и санкционисати неодговорне грађане, који угинулу стоку не буду одлагали у контејнере – каже Теодор Теодоровић, заменик председника Општине Богатић.

Први пут испражњени контејнери у пет села

Осим што је одлагање угинулих животиња бесплатно, власници могу преко ветеринарске службе да регулишу наплату штете у случају осигурања.

Одлагање угинулих животиња, пре него што је омогућено контролисано одлагање у контејнере, представљало је велики еколошки проблем. На дивљим депонијама, поред путева, у близини река, па чак и на сеоском гробљу, несавесни грађани су бацали угинуле животиње.

У видео прилогу Владан Попадић, директор ЈКП „Богатић“ говори о пројекту безбедног одлагања анималног отпада и улози овог јавног предузећа.

Д.Г.