Naslovna 8 mart 1 - Др Милена Мартиновић: Снага, лепота и тананост женског бића
ИСТАКНУТО МОЗАИК ПОГЛЕДИ

Др Милена Мартиновић: Снага, лепота и тананост женског бића

pin - Др Милена Мартиновић: Снага, лепота и тананост женског бића

[bws_googleplusone]

Бити мајка, супруга, ћерка, сестра, бавити се одговорно својом професијом, бити домаћица у кругу своје породице, одвојити времена за себе, бити своја. Много је животних улога за једну жену. Свака жена је јединствена, свет за себе, али оно што жену чини женом је заједничко за све жене.

ПИШЕ: Др Милена Мартиновић, специјалиста психијатрије

Milena Martinovic zima 300x180 - Др Милена Мартиновић: Снага, лепота и тананост женског бићаШта заправо чини жену другачијом од мушкарца? Да ли је жена слабији бол? По чему се жене између себе разликују? Шта даје смисао њеном животу? Да ли је жена која је изабрала да живи сама може бити испуњена? Да ли треба ставити каријеру на прво место? Колике су границе женске издржљивости? Како правити приоритете и изборе?

Ова питања су предмет многих дискусија, али и омиљена тема научника, психолога, ендокринолога, филозофа, уметника. Научно је доказано да је основна разлика између мушкарца и жене у полним хромозомима. Жена поседује XX хромозом, а мушкарац XY. Последица овога је различита хормонска основа жене и мушкарца. Жене имају вишак женских полних хормона (естроген и прогестерон), а мушкарце карактерише тестостерон.

Потврђено је да се жене боље носе са стресом, да имају изражену интуицију, да су физички отпорније, мање агресивне. Женама је лакше да кажу шта осећају, лако заплачу, али и опажају детаље невидљиве мушком оку. Код жена је све чулније и интензивније, свет је обасјан мноштвом нијанси. Разлике су условљене анатомијом, хормонима, начином на који функционише мозак, али су и последица традиције и културе, предрасуда, уверења, начина васпитања.

Жене се суочавају са реалношћу свакодневнице из различитих углова. Боље процењују ситуацију, лакше „осете“ нечији карактер. Вербално су супериорније, лепше и живописније говоре, имају богатији речник. Брже размишљају, подједнако успешно као мушкарци стичу нова знања и вештине.

Женски пол има јачи имунолошки систем, отпорније су на инфекције, а ако се разболе реагују бурније и чешће болују од аутоимуних болести (мултипла склероза, лупус).  Осим што су здравији пол, жене живе дуже. Сматра се да естроген штити, а тестостерон ослабљује имуни систем.

Ако мушку снагу чини акција, одлучност, агресивност, жену може да карактерише пасивност, благост, топлина, осећајност.

 

Лепота, то је душевна доброта

 

„Само си лепота

колико си тајна

И само истина

колико си жудња“ (Дучић)

 

Очарани лепотом жене сликари су насликали и обојили многа платна, а многе песме, романи, настали су у њену част. Идеал женске лепоте се мења кроз векове. Била жена заобљена или витка, платинаста плавуша, белог тена и напућених усана, раскошна црнка дугих ногу или жена косе боје меда, препланулог тена и заносних облина, мушкарце је остављала без даха, жене су им се дивиле или су им завиделе. У савременом добу филм, телевизија, масовни медији, мода, жену посматрају под лупом јавне критике, постављају високе стандарде. Природни изглед лица и тела више није „ин“ и крајем 20. века у службу лепоте осим козметике ступа и естетска хирургија. Жена из тежње ка савршенству почиње да мења своје тело, мислећи да ће тако спојити лепо и корисно, осетити задовољство и испуњење коме несвесно тежи. Међутим, има и оних који сматрају да лепота жене није (само) у њеном спољашњењм изгледу. Наиме, лепота жене није у одећи коју носи, њеној фигури или фризури. Лепота жене се огледа у њеним очима јер су она врата њеног срца, место где љубав чека да се пронађе и поклони другом бићу.

Лепота жене није у њеној спољашњости. Права лепота жене је у њеној души. То је пажња коју она несебично пружа, љубав коју она показује другој особи.

 

Савршенство је непријатељ доброга

 

У новије време у тренду су самоуверене, врло успешне и веома неговане пословне жене. Међутим, љубавни живот такве жене ни издалека није испуњен и уређен као пословни. Амбициозна, успешна, често арогантна, она је перфекциониста и успешно обавља врло одговоран посао. Овакве жене „својом савршеношћу“ држе на дистанци мушкарце. Они су уплашени јер мисле да не могу задовољити њене критеријуме. С друге стране оне су очаравајуће, умиљате и шармантне, али се с времена на време претворе у праве „злоће“. Веома су интелигентне, бистрог ума, али опако оштрог језика, често врло љубоморне, завидне, склоне манипулисању. Окружене су бројним удварачима али нису у стању да одаберу оног правог.

Таква жена се немилосрдно обрачунава са сваком супарницом јер не трпи женску конкуренцију. Она се ретко истински заљубљује јер не дозвољава себи ту слабост, тежи да контролише своја осећања. Уколико се догоди да некога заволи, она чини све да угуши своја осећања. Да би придобио њену љубав, мушкарац мора много да се потруди, а ако не успе да задовољи њене строге критеријуме он то врло скупо плаћа.

Она не познаје саму себе јер од непрекидне борбе да буде најбоља, најлепша и најснажнија, нема времена да дође у додир са сопственим осећањима. Ма колико да одаје утисак самоуверене жене, она дубоко у души пати. Несрећна је. Вапи за љубављу. Од мушкарца тражи безусловну љубав коју у породици у детињству није имала. Испод гнева који испољава према својој околини и туге коју прикрива дубоко у себи, крије се иста мала недовољно вољена девојчица која прво мора да научи да воли себе како би научила да воли и друге.

 

Related Images: