Pasulj naslovna - "ВРЕДИ СВАКУ ПАРУ" - ОВАЈ ПАСУЉ ЈЕ СКУПЉИ И ОД МЕСА!
ИСТАКНУТО ТРАКА

„ВРЕДИ СВАКУ ПАРУ“ – ОВАЈ ПАСУЉ ЈЕ СКУПЉИ И ОД МЕСА!

pin - "ВРЕДИ СВАКУ ПАРУ" - ОВАЈ ПАСУЉ ЈЕ СКУПЉИ И ОД МЕСА!

Стара сорту скоро заборављеног  жуто-зеленог пасуља „Сумпораш“ или „Славонац“, како га најчешће називају, не тако давно је била најраспрострањенији у Мачви. Куван  „клот“, са ребарцима или сланином  био је омиљено јело на трпези. Данас га сеју ретка домаћинства, а изгубио је и епитет „сиротињска храна“ јер килограм кошта више од килограма меса.

– На овом пасуљу су се многи одгајили. Купују људи јер се брзо кува и укуснији је него бели пасуљ.. А што га нема као раније, па има ову цену, то је друга прича. Тешко га је гајити, ретко неко хоће да се мучи – каже домаћица из Дубља Рада Дрезгић.  

Rada Drezgic pasulj 840x630 - "ВРЕДИ СВАКУ ПАРУ" - ОВАЈ ПАСУЉ ЈЕ СКУПЉИ И ОД МЕСА!

Семе ове старе домаће сорте пасуља је наследила од свекрве и 25 година се труди, како каже „да се не изгуби“.

– Сваке године обнављам тако што оставим семе да би посејала догодине.  Сеје се у кукурузу, тако најбоље успева и најбоље роди. Неће да роди ако расте сам, а у кукурузу не сме често да сеје да не би кукуруз закржљао – прича Рада.

Зреле стабљике се чупају што је тежак посао јер мора кроз целу њиву са кукурузом да се прође, а онда се отреса ручно и неколико пута превејава на решето, па на крају поново пребира да би се одстранила оштећена зрна.

– Колико има муке око њега, вреди сваку пару – каже  Рада  која на пијаци кило жуто-зеленог пасуља продаје по 1.000 динара.

Д. Грујић

Related Images: