Nikola Milutinovic Naslovna - ОД КУГЕ ЛЕКА НЕМА: ВЕТЕРИНАР ОБЈАСНИО КАКО СВИЊЕ САЧУВАТИ ОД ЗАРАЗЕ
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

ОД КУГЕ ЛЕКА НЕМА: ВЕТЕРИНАР ОБЈАСНИО КАКО СВИЊЕ САЧУВАТИ ОД ЗАРАЗЕ

pin - ОД КУГЕ ЛЕКА НЕМА: ВЕТЕРИНАР ОБЈАСНИО КАКО СВИЊЕ САЧУВАТИ ОД ЗАРАЗЕ

Вирус афричке куге свиња од средине јануара хара Мачвом. За последње три седмице регистровано је пет жаришта, па је због спречавања ширења заразе по хитном поступку на фармама и у домаћинствима у Бановом Пољу и Богатићу обављена еутаназија 452 грла.

Сви случајеви су регистровани код узгајивача крмача и произвођача прасади, а забринутост  због  ширења вируса највећа је код великих фармера који у сваком тренутку, према проценама ветеринара, у тову имају између 250 и 300.000 свиња.

Доктор ветеринарске медицине Никола Милутиновић, директор Ветеринарског специјалистичког института у Шапцу је уверен да се вирус, против којег нема лека, може држати под контролом.

– Вирус је присутан, не можемо да га победимо, али можемо да га држимо под контролом. Имали смо прошле године пример из Прова, места које је је било највеће жариште. Један произвођач је успео 70 дана да сачува фарму са 400 товљеника тако што је само он улазио у објекат када је у селу 90 посто свиња било заражено – каже Милутиновић.

Он је апеловао на сточаре да не дозвољавају улазак на фарму и у економске делове домаћинства никоме ко не храни стоку или ради око ње, а биосигурносне мере подигну на највиши ниво.

– Дезинфекционе баријере односно сунђери натопљени масном содом треба да се поставе на улазу у економске делове домаћинства.  Одећа и обућа која се користи у тим деловима домаћинства треба само тамо и да се користи, а не да се носи када се иде у њиве, продавнице или друга домаћинства – објаснио је Милутиновић.

Ускоро ће почети обимнији пролећни радови на њивама, па Милутиновић саветује пољопривреднике да по повратку и пре уласка у двориште дезинфикују механизацију. Ово је неопходно јер се преко трактора, сејалица и друге механизације са поља може унети заражен анимални отпад који су несавесни људи бацали, а птице и предатори „расејали“ по њивама.

– Механизацију је неопходно механички очистити, санитарно опрати и затим двопостотном масном содом дезинфиковати. Сачекaти 45 минута и тек тада машине вратити у домаћинство – саветује Милутиновић.

Д. Грујић

Насловна фотографија: Др вет. медицине Никола Милутиновић, директор Ветеринарског специјалистичког института Шабац

Related Images: