Dr Branko Vujkovic 1024x642 - ДР БРАНКО ВУЈКОВИЋ ПОРУЧУЈЕ РОДИТЕЉИМА: ОСИГУРАЈТЕ ЗДРАВУ БУДУЋОСТИ ДЕЦИ ВАКЦИНАЦИЈОМ ПРОТИВ ХПВ ВИРУСА
ИСТАКНУТО ТРАКА

ДР БРАНКО ВУЈКОВИЋ ПОРУЧУЈЕ РОДИТЕЉИМА: ОСИГУРАЈТЕ ЗДРАВУ БУДУЋОСТИ ДЕЦИ ВАКЦИНАЦИЈОМ ПРОТИВ ХПВ ВИРУСА

pin - ДР БРАНКО ВУЈКОВИЋ ПОРУЧУЈЕ РОДИТЕЉИМА: ОСИГУРАЈТЕ ЗДРАВУ БУДУЋОСТИ ДЕЦИ ВАКЦИНАЦИЈОМ ПРОТИВ ХПВ ВИРУСА

У Заводу за јавно здравље у Шапцу су оценили да број до сада вакцинисаних против ХПВ  вируса потврђује како још увек није довољно развијена  свест о вакцинацијии као „ударном оружју“ против инфекције. 

Наиме, до почетка марта у општинама Мачванског округа против ХПВ  вируса комплетно је вакцинисано 1200 деце, а око 1500 је примило прву дозу вакцине.

– Очекујемо да родитељи обезбеде својој деци здраву будућност. Да њихове ћерке никада не добију карцином грлића материце, а да дечаци не оболе од карцинома и многобројних болести које изазива ХПВ. Потребно је да сваки родитељ зна  да ће бити одговоран ако његово дете оболи од болести које изазива ХПВ – рекао је др Бранко Вујковић, директор Завода за јавно здравље у Шапцу.

Он је додао да је због пласирања нетачних информација важно да се млади људи упознају где могу да добију тачне, правовремене и релевантне информације о првенцији и заштити свог здравља. Зато су  стручњаци шабачког Завода више него раније посвећени промоцији вакцинације, како би се што више деце и младих заштитило. 

За ученике 12 средњих школа у Мачванском округу лекари из Завода за јавно здравље су организовали предавања о опасностима ХПВ инфекције, репродуктивном здрављу и значају ХПВ вакцине.  Очекује се да они који су присуствовали предавањима као едукатори  информације и стечена знања пренесу друговима и другарицама и тако допринесу здравственом просвећивању вршњака.

Покренута је акција „ХПВ – сваки дан“, па од  недавно на пункту службе за здравствену заштиту деце Дома здравља „Др Драга Љочић“, вакцина може да се прими свакодневно и викендом од 8 до 19 часова. 

– Ова акција ће трајати до краја априла. Деца старија од 15 година могу самостално да се јаве и вакцинишу, а млађа од 15 година треба да дођу у пратњи родитеља – рекли су у Заводу за јавно здравље у Шапцу. Предложиће и да се у домовима здравља у преосталих седам општина Мачванског управног округа вакцинација против ХПВ вируса обавља свакодневно.

Директор Вујковић је истакао да се на ХПВ вирус у Заводу за јавно здравље тестирало 235 Шапчана, од којих је 40% имало позитиван налаз на присуство ХПВ вируса, а поједини и на присуство више типова овог вируса.

– У лабораторијама наше установе се раде анализе генотипизације вируса и свака особа може да се тестира и тако правовремено открије могуће присуство вируса – каже Вујковић.

Д. Грујић

Related Images: