Milan Topalovic 1200x642 - "КРАЉИЦА ЦВЕЋА" ИЗ МИЛАНОВОГ РАСАДНИКА МИРИШЕ ШИРОМ ЕВРОПЕ
ИСТАКНУТО ТРАКА

„КРАЉИЦА ЦВЕЋА“ ИЗ МИЛАНОВОГ РАСАДНИКА МИРИШЕ ШИРОМ ЕВРОПЕ

pin - "КРАЉИЦА ЦВЕЋА" ИЗ МИЛАНОВОГ РАСАДНИКА МИРИШЕ ШИРОМ ЕВРОПЕ

У  селу Липолист, под Цером,  сваке године се произведе око милион садница ружа, а највише у расадницима Милана Топаловића који се простиру на седам хектара. „Краљица цвећа“ из његовог ружичњака овог пролећа засађена је не само у Србији и региону, већ и широм Европе где извози квалитетне саднице.

– Извоз је завршен до почетка пролећа и наше саднице су већ у продаји у Руској федерацији, Грузији, Пољској и још неколико држава у Европи и региону. Најтраженије су многоцветнице и стаблашице, а у могућности смо да задовољимо и специфичне захтеве тржишта пошто сваке године проширујемо асортиман увозом нових сорти  – каже Топаловић.

Sadnice ruza 840x630 - "КРАЉИЦА ЦВЕЋА" ИЗ МИЛАНОВОГ РАСАДНИКА МИРИШЕ ШИРОМ ЕВРОПЕ

Липолист је српска престоница руже и осим Топаловића  чији расадник има традицију 69 година, још двадесетак газдинстава се бави производњом садница на неколико десетина хектара. У јуну , када руже процветају и  живописним бојама латица улепшају село, они организују манифестацију „Руже Липолиста“ на којој угосте своје купце и туристе.

– Када ружичњаци процветају из нашег села у свет шаљемо најлепше слике, али иза њих је напоран рад током целе године у пластеницима и на њивама. Производни циклус траје две године, па без обзира на годишње доба у пластеницима и на њиви увек има посла. До јесењег  вађења, паковања и продаје обављају се садња, пресађивање, калемљење, окопавање, заштита од болести. Тежак је и скуп посао, али може да донесе и добру зараду – додаје Топаловић.

image00001 945x630 - "КРАЉИЦА ЦВЕЋА" ИЗ МИЛАНОВОГ РАСАДНИКА МИРИШЕ ШИРОМ ЕВРОПЕ

Поред ружа, Топаловић на 10 хектара производи саднице воћа, четинара, лишћара и украсног жбуња.  

– Стандардно се доста траже саднице цитруса, а како се последњих година клима потпуно променила и имамо благе зиме или их уопште не буде, порасла је потражња садница медитеранског и егзотичног воћа. Нарочито су популарне палме и маслине које се саде у баштама – испричао је Топаловић.

Д.Г-

Related Images: