Kraljevski dan u SA 2 1210x642 - "КРАЉЕВСКИ ДАН" - ИЗЛОЖБА НА ТРГУ ШАБАЧКИХ ЖРТАВА
ИСТАКНУТО РЕГИОН ТРАКА

„КРАЉЕВСКИ ДАН“ – ИЗЛОЖБА НА ТРГУ ШАБАЧКИХ ЖРТАВА

pin - "КРАЉЕВСКИ ДАН" - ИЗЛОЖБА НА ТРГУ ШАБАЧКИХ ЖРТАВА

Боравак краља Александра И Карађорђевића у Шапцу пре 90 година,  3. јуна 1934. године, инспирисао је историчаре Небојшу Цвејића и Дејана Живановића да припреме изложбу „Краљевски дан у Шапцу“. Аутори су неуморно прикупљали изворна документа, фотографије, факсимиле, исечке из штампе тог времена и на 15 паноа представили више него интересантно сведочанство о првој званичној посети краља ондашње (велике) Југославије.

Kraljevski dan u SA 1 945x630 - "КРАЉЕВСКИ ДАН" - ИЗЛОЖБА НА ТРГУ ШАБАЧКИХ ЖРТАВА

Сличан догађај се не памти у историји града, када је у свечаној атмосфери краља дочекало више од 40.000 људи, а збивања тог дана остала су симбол града све до данас.

– То је значајан друштвено-политички догађај у прошлости Шапца. Тог дана се славила стогодишњица Шабачке цркве, откривен је споменик са костурницом подригнут палим Шапчанима у ратовима 1912 – 1918., а краљ је одликовао град Орденом Карађорђеве звезде са мачевима четврог реда за исказану храброст и страдање у Првом светском рату. Затим, преко новосаграђеног моста на Сави успостављен је железнички саобраћај од Кленка до Шапца и новом пругом је тог дана први стигао краљевски воз. На крају, освештан је и отворен Соколски дом – истако је Небојша Цвејић, један од аутора изложбе.

Изложбу прати публикација коју је издала Библиотека шабачка. Поставка, која је отворена поводом славе града, може свакодневно да се разгледа пошто је на отвореном, на Тргу шабачких жртава.

Д.Г.

Фотографије: Ј.Р.

Related Images: