Borovnica5 Foto Neske 1210x642 - У ЧАСТ СЛАТКИХ ПЛАВИХ БОБИЦА "ДАНИ БОРОВНИЦЕ" У НЕДЕЉУ У ПРЊАВОРУ
ИСТАКНУТО ТРАКА

У ЧАСТ СЛАТКИХ ПЛАВИХ БОБИЦА „ДАНИ БОРОВНИЦЕ“ У НЕДЕЉУ У ПРЊАВОРУ

pin - У ЧАСТ СЛАТКИХ ПЛАВИХ БОБИЦА "ДАНИ БОРОВНИЦЕ" У НЕДЕЉУ У ПРЊАВОРУ

Боровница је освојила мачванске њиве и узгаја се на неколико плантажа површине више десетина хектара што је довољан разлог за окупљање произвођача, берача, становника овог краја и гостију на манифестацији „Дани боровнице“ у суботу и недељу у Прњавору.

Из Удружења грађана „Артвизија“ и Тим радија, који први пут организују ову манифестацију, најавили су интересантне садржаје – од упознавања са технологијом производње боровнице до промоције здраве хране и уживања у сласти плавих бобица.

– Позвани су сви који воле боровнице, а Шапчанима и гостима нашег града специјалну позивницу ћемо упутити у суботу у Господар Јевремовој улици, тако што ће девојке обучене у мачванску народну ношњу делити слатке плодове боровница са једне плантаже у Рибарима. Истог дана ће сви који буду заинтересовани имати прилику да са нама крену на излет у природу и посете једну плантажу – каже Сара Којић из Удружења „Артвизија“.

У недељу у Прњавору ће све бити у знаку боровнице и већ од девет часова спремно за посетиоце, нарочито сладокусце који ће уз јутарњу кафу уживати у укусима специјалитета са боровницама.

– Домаћице из овог краја припремиће бројне специјалитете од бобица боровнице: пите, колаче, џемове, слатка, сокове, сирупе, сладолед. Све ће моћи ће да се дегустира и понесе кући. Наравно биће и свежих, тек убраних боровница, па ће овај базар бити својеврсна промоција здраве хране – истакла је Којић. 

Зелено-плава поља зрелих боровница била су инспирација и уметницима. Како је фотограф  Нешке објективом свог фотоапарата доживео један дан на плантажи боровнице гости манифестације ће видети на изложби фотографија у галерији Дома културе у Прњавору.

На платоу испред Дома културе одвијаће се и забавни програм уз звуке хармонике маестра Зорана Даниловића Крпице.

Д.Д.

Related Images: