Izgorela kuca Miler naslovna - Osmočlana romska porodica u požaru ostala bez kuće!
ИСТАКНУТО ТРАКА

Osmočlana romska porodica u požaru ostala bez kuće!

pin - Osmočlana romska porodica u požaru ostala bez kuće!

Osmočlana  romska  porodica  Miler  iz Bogatića nedavno je ostala bez krova nad glavom. U požaru je izgoreo krov stare, trošne kuće u kojoj je živelo njih osmoro.  Angažovanjem Društva Roma i razumevanjem Nenada Beserovca, predsednika Opštine Bogatić dobili su privremeni smeštaj, a  Centar za socijalni rad je odobrio jednokratnu novčanu pomoć.

 

Šestoro mališana od kojih najmlađe ima tek godinu i po a najstarije 12 godina, bili su te večeri sami u kući. Bilo je oko pola sedam. Očekivali su oca Denisa i baku Rozalija da se vrate kući „iz nadnice“. Posrećilo im se da ih tog dana pozovu na posao, a nisu ni slutili šta se kod kuće dešava. Varnice iz odžaka su zapalile krovnu konstrukciju koja je potpuno izgorela, a od trošne kuće su ostali samo čađavi zidovi i na jednom od njih netaknuta ikona Svetog Đorđa!

izgorela porodica miler - Osmočlana romska porodica u požaru ostala bez kuće!
Denis sa decom pred kućom koju su privremeno dobili na korišćenje

 

Na sreću, komšije su primetile vatru i brzo decu izveli napolje, a iz kuće se ništa nije moglo spasti.  Ostali su bez ičega.

– Kuća koja je izgorela je bila stara, krov je prokišnjavao kad god padne i najslabija kiša. Naše Društvo je ovoj siromašnoj romskoj porodici pomagalo kada god je trebalo. Odnosili smo im garderobu, novogodišnje paketiće, udžbenike i školski pribor. U velikoj nevolji koja ih je zadesila prvi je pomogao Nenad Beserovac, predsednik Opštine koji se angažovao da oni budu privremeno smešteni u iznajmljenoj kući, dok je Centru za socijalni rad odobrio jednokratnu pomoć – kaže Brana Kokić, predsednik Društva Roma.

Šestoro mališana majka je nedavno ostavila ocu i bivšoj svekrvi na staranje. Jedini sigurni mesečni prihod im je novčana materijalna pomoć, a Denis i Rozalija idu da zarade nadnicu  kad god se za to ukaže prilika kako bi deci obezbedili novac i hranu.

Denis ni sam ne zna šta sada da radi. Narednih nekoliko meseci su bezbedni zahvaljujući pomoći opštine, a o tome da li će stara kuća u međuvremenu moći da se renovira konsultovaće se sa majstorima. U svakom slučaju, Milerovima je potrebna pomoć u hrani,  garderobi  i građevinskom materijalu. Svi koji žele mogu  ponuditi pomoć kontaktirajući našu redakciju porukom ispod teksta.

D.G.

Related Images: