punjenje akumulatora - Stari akumulatori na „Ogledu“
ИСТАКНУТО ПОГЛЕДИ

Stari akumulatori na „Ogledu“

pin - Stari akumulatori na „Ogledu“

Umesto pogona za preradu poljoprivrednih proizvoda, u nekadašnjem kombinatu „Ogled“ sakupljaće se stari akumulatori!

 

Došlo sasvim novo vreme! Skladište nekad uglednog poljoprivrednog kombinata „Ogled“ više neće biti magacin stočne hrane, već skladište opasnog otpada! Preduzeće „Tab baterije“ iz Zemuna tražilo je od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da usred Mačve sakuplja olovne baterije i akumulatore i odatle ih odvozi na topljenje.

Već štura informacija na portalu „Mačva press“ o zahtevu zemunske kompanije na društvenim mrežama je izazvala uglavnom negativne reakcije. Međutim, otvaranje skladišta opasnog otpada u Bogatiću po svemu sudeći je – gotova stvar.

Mihailo Puzić, predstavnik „Tab baterija“ u pisanom odgovoru na pitanje o eventualnoj ugroženosti životne sredine odgovara da nema opasnosti po zdravlje ljudi, životinja i ekosistem.

– To smo obrazlagali u studiji zaštite životne sredine početkom oktobra prošle godine. Projekat je odbranjen od strane projektanta studije, u prisustvu nadležnih iz Ministarstva, a gde se na moju nevericu niko nije javio da sluša sem prisutnih p radnoj dužnosti iz opštinske uprave. Tu će se skladištiti stari, upotrebljeni akumulatori koji će se odatle transportovati. Mogućnost akcidenta je samo eksterne prirodne, odnosno može biti izazvana samo spoljnim uticajem – kaže Puzić.

Kad akumulatorima istekne vek upotrebe oni su potencijalni zagađivači ukoliko se nekontrolisano bacaju. Najveće količine završe na deponijama, pa ima mišljenja da će životna sredina bolje da se zaštiti ako postoje kompanije koje ih organizovano skladište.

– Ispoštovaćemo sve standarde koje je propisao zakonodavac, a uradili smo i hidrantsku mrežu što danas radi malo kompanija u ovoj branši. Ova vrsta otpada podrazumeva izuzetno visoke polise osiguranja shodno akcidentima do kojih može da dođe, a koji u 99 posto slučajeva mogu biti spoljni, kao što su krađa, požar, pad aviona. Kada bi na skladište pao avion, veću štetu po životnu sredinu bi prouzrokovalo avionsko gorivo nego izgoreli akumulatori – dodaje Puzić.

Ekonomski efekti otvaranja ovog skladišta za opštinu Bogatić su minimalni, a uz onih jedan posto opasnosti koji se ne svrstavaju u spoljne faktore za izbijanje akcidenta su dovoljni protivnicima ovog skladišta. Kako se ne javi neka kompanija da otvori pogon za preradu poljoprivrednih proizvoda koje seljaci jeftino prodaju na kvantaškoj pijaci ili zaoravaju na svojim njivama?

– Postavljanje skladišta opasnih materija, uz sve preduzete mere zaštite, ne može biti garancija da neće doći do akcidenta i trajnih posledica usled devastiranja zemljišta i trajnog narušavanja kvaliteta podzemnih voda. Davanje dozvole za skladištenje opasnih materija na teritoriji Mačve biće uvod u nove i slične zahteve, koji se neće moći odbiti, ako ste to već jednom uradili.. Zar je moguće da firma iz Zemuna nema gde da postavi skladište blizu svog sedišta nego baš u Mačvu – komentarisao je inženjer tehnologije i stručnjak za vode Dragan Isailović.

Mišljenja i predlozi po zahtevu „Tab baterija“ za izdavanje dozvole za otvaranje skladišta opasnog otpada u Bogatiću dostavljaju se do 19. marta Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine

D.Grujić

Foto ilustracija izvor autosnova.com

 

Related Images: