Naslovna retrovizor - Kako je Skupština preživela ceo mandat - smenjivali se i postavljali tri puta za četiri godine
ИСТАКНУТО

Kako je Skupština preživela ceo mandat – smenjivali se i postavljali tri puta za četiri godine

pin - Kako je Skupština preživela ceo mandat - smenjivali se i postavljali tri puta za četiri godine

Slatko li je vlast biti

 

Podsećanje na skupštinske događaje u protekle četiri godine morao bi ozbilјno da analizira svaki građanin sa pravom glasa koji je odlučio da 24. aprila izađe na biralište. Jer, nakon četiri godine izjašnjavaćemo se o istim „igračima“ na političkoj sceni. U protekle godine oni su se čak tri puta bavili prekomponovanjem skupštinske većine. Kada rastumačite tok događaja, zaklјučuje se da su, a kratko ili duže, svi akteri skupštinskih dešavanja bili na vlasti. Smenjivali su se, postavlјali, ponovo vraćali u skupštinsku većinu, smenjivali i postavlјali „svoje“ direktore javnih preduzeća i ustanova usaglašavajući se međusobno i zadovolјavajući sopstvene apetite.

Kažu – to je politika, borba za vlast. Tako se na vlast dolazi, zbog borbe se vlast i gubi.

A narod? Šta on misli o tome?  Da li su obećanja izneverena? Ko je zadovolјan, a ko nije? Da li su, osim što su se borili da postanu, ostanu i ne izgube vlast, narodni predstavnici nešto i uradili? Ko ovog 24. aprila sme da izađe pred birače i ponovo traži poverenje?

Nјegovo veličanstvo birač, sa olovkom u ruci daće odgovore na ova i druga pitanja u nedelјu, 24. aprila.

 

Konstituisanje

 

Nova Skupština je konstituisana 20. juna 2012. godine. Vladajuću većinu imaju Demokratska stranka, Nova Srbija, Socijalistička partija Srbije, Jedinstvena Srbija i Grupa građana „Pozitivna Mačva“.

Za predsednika Skupštine opštine je izabran Aleksandar Ilijašević (Nova Srbija), za zamenika predsednika Nenad Beserovac i za sekretara Radiša Ljubanić. (Socijalistička partija Srbija)

Slobodan Savić (Demokratska stranka) je novi (stari) predsednik Opštine.

 

Nakon tri meseca….

 

Posle samo tri meseca, usledila je prva turbulencija. Smenjivanjem Nenada Beserovca sa funkcije zamenika predsednika Skupštine opštine nagovešteno je prvo prekomponovanje vlasti. Beserovac je smenjen 14. septembra, a deset dana kasnije umesto SPS i Jedinstvene Srbije u vlast „ulaze“ Ujedinjeni regioni i Grupa građana „Mačva evropska regija“.  Kapacitet „Pozitivne Mačve“ u brojčano manjoj skupštinskoj većini jača, pa Aleksandar Vuković dobija funkciju zamenika predsednika Skupštine, a Ivan Radovanović mesto direktora Kulturno-obrazovnog centra. Radovan Teodorović, tvorac GG „Mačva evropska regija“ postaje zamenik Slobodana Savića. Za sekretara Skupštine, na predlog URS-a postavlјena je Radenka Grujić, a URS dobija i fotelјu direktora Doma zdravlјa, u koju, nakon što je smenjena pred izbore ponovo seda dr Svetlana Knežević.

 

Nakon deset meseci…

 

Nije prošla ni godina dana, u julu 2013. godine u skupštinskim klupama opet se menja raspored sedenja. Formira se nova skupštinska većina na inicijativu opozicionih stranaka SNS, SPS, JS (sve ukupno sa 12 odbornika), uz podršku odbornika iz do tada vladajuće koalicije – Demokrate Siniše Babića, Jelene Gišić (GG „Mačva evropska regija) i dva odbornika GG „Pozitivna Mačva“.  U opoziciji ostaju Demokratska stranka, URS, GG „Mačva evropska regija“ i Nova Srbija.

Aleksandar Vuković avanzuje na mesto predsednika Skupštine umesto Aleksandra Ilijaševića, Nenad Beserovac postaje predsednik Opštine umesto Slobodana Savića.

Usledilo je kadrovanje u skladu sa novom vlašću. Umesto Siniše Puzića (Nova Srbija) na mesto direktora Direkcije za građevinsko zemlјište postavlјena je Nevena Bajunović (SNS), umesto Aleksandra Martinovića (DS) u Narodnoj biblioteci „Janko Veselinović“ direktorka je Katarina Lazarević (Jedinstvena Srbija), a Socijalisti dobijaju dva javna preduzeća – JKP „Bogatić“ (direktor Slobodan Đurković) i Dom zdravlјa (ponovo se postavlјa dr Goran Makunčević). Miroslav Dabić, predsednik OO SNS postaje zamenik predsednika Opštine umesto Radovana Teodorovića.

 

Nakon dve i po godine…

 

Prvog februara ove godine, na 36. sednici, „Nova Srbija“ se vraća u vladajuću koaliciju. Ako su 2013. godine bili verni Demokratama i sa njima ostali u opoziciji, sada su odlučili da do izbora budu u vlasti sa Socijalistima, Naprednjacima i Jedinstvenom Srbijom, a „Pozitivna Mačva“ odlazi u opoziciju. Proširenje vladajuće koalcije inicirali su Socijalisti u nameri da do izbora obezbede stabilnu koaliciju, pošto su pojedini koalicioni partneri poturali klipove sa namerom da ih izbace iz vlasti. U martu sa funkcija su smenjeni kadrovi ove Grupe građana: Aleksandar Vuković, predsednik Skupštine opštine, Milan Damnjanović, pomoćnik predsednika Opštine, Ivan Radovanović, direktor Kulturno-obrazovnog centra i Darko Mašić, direktor Turističke organizacije.

D. Grujić

Related Images: