Dvoriste Bogatic Naslovna - СЛУЧАЈ НЕУСПЕШНОГ ТЕНДЕРА: У ШКОЛСКОМ ДВОРИШТУ УМЕСТО ЗЕЛЕНИХ ПОВРШИНА - БЛАТО, БРДА ЗЕМЉЕ И БАРЕ
ИСТАКНУТО ТРАКА

СЛУЧАЈ НЕУСПЕШНОГ ТЕНДЕРА: У ШКОЛСКОМ ДВОРИШТУ УМЕСТО ЗЕЛЕНИХ ПОВРШИНА – БЛАТО, БРДА ЗЕМЉЕ И БАРЕ

pin - СЛУЧАЈ НЕУСПЕШНОГ ТЕНДЕРА: У ШКОЛСКОМ ДВОРИШТУ УМЕСТО ЗЕЛЕНИХ ПОВРШИНА - БЛАТО, БРДА ЗЕМЉЕ И БАРЕ

Двориште Основне школе „Мика Митровић“ у Богатићу не изгледа ни приближно уређено, како је требало да буде после радова који су трајали од почетка прошлог лета па све до зиме. 

Предузећа „Рефлекс“ из Мајура и „Савремена градња – Думача II“, која су као конзорцијум на тендеру добила овај посао, осим пробијања рокова, планиране послове нису завршила. Због тога су надзорни орган („Хармонија пројект“ из Ваљева) и Дирекција за грађевинско земљиште, путеве и изградњу двема компанијама за 800.000 динара умањиле исплату по коначном обрачуну!

Дирекција за грађевинско земљиште је 19. маја на порталу јавних набавки објавила оглас за послове уређења школског дворишта ОШ „Мика Митровић“ у Богатићу. Од три пристигле понуде, тендерска комисија је 26. јуна прошле године као најповољнију (најјефтинију) изабрала понуду конзорцијума предузећа из Мајура и Шапца.  Овај конзорцијум се уговором потписаним 14. јула обавезао да планиране послове обави за  5.587.837,68 динара.

Рок за завршетак радова био је 1. септембар, због почетка нове школске године. Међутим, радници ова два предузећа су виђани у школском дворишту и у децембру. Изузимајући оправдане разлога за делимично кашњење радова, као што су лоше временске прилике, предузећа су претерала у кашњењу, а до краја календарске године, када је требало да се сведу рачуни, нису завршила све што је требало. Због тога је обрачун умањен за 800.000 динара.

У дворишту су остала брда земље, терен око стаза није изнивелисан, није посејана трава. Наставници физичког васпитања су заједно са ученицима расули земљу и изравнали део између полигона и фискултурне сале, а у дубини дворишта је све остало исто као пре почетка радова. Остало је још једно велико земљано брдо и уместо зелене површине блатњав и нераван терен између стаза. Када падне обилнија киша формира се велико језеро између полигона и новопројектованих асфалтних стаза.

Dvoriste Bogatic1 - СЛУЧАЈ НЕУСПЕШНОГ ТЕНДЕРА: У ШКОЛСКОМ ДВОРИШТУ УМЕСТО ЗЕЛЕНИХ ПОВРШИНА - БЛАТО, БРДА ЗЕМЉЕ И БАРЕ

Dvoriste Bogatic2 - СЛУЧАЈ НЕУСПЕШНОГ ТЕНДЕРА: У ШКОЛСКОМ ДВОРИШТУ УМЕСТО ЗЕЛЕНИХ ПОВРШИНА - БЛАТО, БРДА ЗЕМЉЕ И БАРЕ

 

 

У Дирекцији за грађевинско земљиште, путеве и изградњу напомињу да је ово редак случај јавне набавке чијим крајњим исходом ни они нису задовољни.

Додају како у овој години нису издвојена средства за другу фазу уређења школског дворишта и наговештавају да ће се ипак завршити нивелација терена и уређење зелених површина.

Можда их у томе претекну ученици и наставници који су, како рекосмо, једну зелену површину колико-толико сами поравнали.

Тек, чињеница да фирме које су уређивале двориште нису добиле новац за неурађен  део посла, осим што може да буде пример одговорног односа према државним (нашим) парама, ђацима не значи много кад у школском дворишту и даље имају блато и баре.

Д.Грујић

Related Images: