Naslovna 23 maj - НАПРЕДЊАЦИ И СОЦИЈАЛИСТИ ИМАЈУ СКУПШТИНСКУ ВЕЋИНУ
ИСТАКНУТО ТРАКА

НАПРЕДЊАЦИ И СОЦИЈАЛИСТИ ИМАЈУ СКУПШТИНСКУ ВЕЋИНУ

pin - НАПРЕДЊАЦИ И СОЦИЈАЛИСТИ ИМАЈУ СКУПШТИНСКУ ВЕЋИНУ

Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије формираће већину у Скупштини општине Богатић, сазнаје „Мачва Пресс“.

Председници Општинских одбора ових странака, Мирослав Дабић и Ненад Бесеровац виђени су на најважнијим функцијама. Док ће Бесеровац наставити да обавља функцију председника Општине, Дабићу је намењен положај председника Скупштине општине (сада је заменик председника Општине).

Напредњаци и Социјалисти имају укупно  18 од 31 одборничких мандата у новом сазиву Скупштине општине, што је довољно да саме поделе власт. И док је њихов савез готово сигуран, спекулише се о уласку три одборника Јединствене Србије у нову скупштинску већину. Трећи партнер у власти им не одговара пошто би у расподели руководећих функција нешто морали да дају и „Палминој“ странци и задовоље њихове апетите.

Улазак Јединствене Србије у скупштинску већину највише зависи од тога како ће се формирати републичка Влада. Уколико СНС позове СПС, чији је партнер на републичким изборима била Јединствена Србија онда је извесније да буде притисака да они и на локалу буду у власти.

После тумачења да локална скупштина може да се конституише у року од 60 дана од дана објављивања резултата избора (то је у овом случају 25. јун) у странкама је опуштенија атмосфера, чак има наговештаја да ће конститутивна седница бити заказана до среде 25. маја (прекосутра) или управо тог дана и одржана почетком јуна.

Ко ће послати позиве за седницу новим одборницима?

Председник Скупштине општине из претходног сазива, Александар Илијашевић, није у законском року од 15 дана од проглашења резултата локалних избора сазвао конститутивну седницу. Према тумачењу Закона о локалним изборима, то сада МОЖЕ да учини најстарији одборник.

Такву могућност је предвидео и  Статут општине Богатић, који у члану 37 прецизира „Уколико председник Скупштине из претходног става не сазове седницу новог сазива у року из става 1. овог члана, седницу новог сазива сазваће најстарији одборник у року од 15 дана од дана истека рока из става 1. овог члана“.

Да ли ће то учинити, како Статут предвиђа, Синиша Пузић, који је најстарији одборник?

Или постоји неко друго решење уколико и он буде опструисао конституисање скупштине и не буде хтео да  пошаље позиве новим одборницима?

Ни Закон о локалним изборима ни статут, пак, не одређују ко ће се сазвати седницу уколико то не учине ни стари председник Скупштине ни најстарији одборник.

У статутима појединих општина, рачунајући на опструкцију старог председника и најстаријег одборника, предвидели су могућност да седницу сазове најстарији одборник из нове скупштинске већине. У статуту општине Богатић таква могућност није предвиђена, па је још увек непознаница ко ће сазвати седницу.

У сваком случају, крајњи рок да се конституише скупштине општине је два месеца од проглашења резултата избора. То је 25. јун, с обзиром да је општинска изборна комисија 25. априла прогасила коначне резултате гласања за одборнике.

На конститутивној седници се верификују мандати новим одборницима, бирају се председник и секретар Скупштине.

Одборници том приликом полажу заклетву чији текст гласи:

“Заклињем се да ћу се у раду Скупштине општине Богатић придржавати Устава, Закона и Статута Општине Богатић и да ћу часно и непристрасно вршити дужност одборника, руководећи се интересима грађана.“

Д. Грујић

Related Images: