Skupstina 06 07 - Седница Скупштине општине: У буџету више пара, одборници усвојили завршни рачун и ребаланс
ИСТАКНУТО ТРАКА

Седница Скупштине општине: У буџету више пара, одборници усвојили завршни рачун и ребаланс

pin - Седница Скупштине општине: У буџету више пара, одборници усвојили завршни рачун и ребаланс

Одборници Скупштине општине данас су усвојили завршни рачун буџета за прошлу годину и први ребаланс овогодишњег буџета.

Skupstina 06 07 predsednistvo - Седница Скупштине општине: У буџету више пара, одборници усвојили завршни рачун и ребаланс
Радно председништво Скупштине – секретар Сандра Мишковић, Мирослав Дабић, председник и Велимир Станчетић, заменик председника СО

Оба предлога одлука образложио је Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић.

Бесеровац је истакао да је вишак од 18,5 милиона динара по завршном рачуну буџета за прошлу годину књижен због тога што нису могли авансно да се плате радови на фискултурној сали.

-Прошлогодишњи буџет је добро планиран и остварено је 98,18 планираних прихода. Иако буџетски приходи и даље у највећој мери зависе од трансфера Републике, позитивно је што су увећани приходи од пореза на зараде, укупно наплаћено 105 милиона и пореза на имовину, 29 милиона динара – оценио је Бесеровац.

Напомињући да је у првих пет месеци ове године скоро стопроцентно остварен планирани прилив у општинску касу, Бесеровац је истакао да су предлогом одлуке о ребалансу буџета (први у овој години) приходи и расходи увећани за 40 милиона динара (681 милион динара уместо 641 колико је планирано).

Ребалансом је за два милиона планиран већи приход од пореза на зараде, за скоро 3 милиона порез на имовину, за 1,6 милиона приход од пореза на пренос апсолутних права и за 2,9 милиона за услуге социјалне заштите по уговору са Министарством рада, запошљавања и социјалне политике.

– Ребалансом су за 2 милиона увећани расходи за ванредне ситуације пошто су већ на почетку противградне сезоне набављене ракете у вредности 1,5 милона, за 6 милиона трошкови за казне и пенале по судским решењима због трошкова исплате по тужбама за враћање земље, уједа паса и по правоснажној пресуди Апелационог суда за накнаду штете бившем директору Центра за социјални рад и за 2 милиона за услуге социјалне заштите. Корисници буџетских средстава су рационално трошили опредељена средства у првих пет месеци па није било увећања – рекао је Бесеровац.

Он је додао да је од Министарства финансија затражена сагласност за задуживање буџета до краја године, уколико буде потребно, да би се реализовали сви планирани инфраструктурни пројекти.

Skupstina 06 07 2016 Beserovac - Седница Скупштине општине: У буџету више пара, одборници усвојили завршни рачун и ребаланс
Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић је образложио одлуке о завршном рачуну и ребалансу буџета

 

 

Одборници су усвојили извештај о пословању и расподели добити ЈКП „Богатић“ које је образложио директор Слободан Ђурковић.

Изабрани су чланови и председници Скупштинских комисија и усвојена писана оставка одборнице Иване Ђукић, са листе СПС.

Skupstina 06 07 novi odbornici - Седница Скупштине општине: У буџету више пара, одборници усвојили завршни рачун и ребаланс
Нови одборници Драган Марковић и Зоран Мијатовић су положили заклетву

На почетку седнице заклетву су положили новоизабрани одборници – са листе СНС Драган Марковић из Богатића и са листе СПС Зоран Мијатовић из Мачванског Метковића. Њима су одборнички мандати додељени по редоследу на изборним листама, уместо Славка Ђурковића који је на прошлој седници изабран за заменика председник Општине и Ненада Бесеровца који је изабран за председника Општине.

Интересантно је да су све предложене одлуке усвојене без дискусије одборника само на основу уводних излагања предлагача.

Д.Г.

Related Images: