Stocna pijaca Naslovna - Хаос: сточна пијаца празна, стока се продавала на улици!
ИСТАКНУТО ТРАКА

Хаос: сточна пијаца празна, стока се продавала на улици!

pin - Хаос: сточна пијаца празна, стока се продавала на улици!

Прави хаос владао је јутрос на сточној пијаци у Богатићу. Да не би платили пијачарину, продавци су камионе, тракторе са приколицама и друга возила са животињама паркирали поред пута и у јендецима. Колона се отегла од ветеринарске станице до бензинске пумпе на крају улице.

Од када су, после појаве болести квргаве коже говеда, осим што је забрањен промет говеда, почели да се примењују нови услови продаје остале стоке. Више није могуће на пијаци продавати стоку која није обележена ушним маркицама и за коју власници немају уверења о здравственом стању.

Због тога се трговање спонтано почело измештати испред пијаце и на улицу, где нема контроле ветеринарске инспекције и ветеринара и где се не плаћа пијачарина. Данас је, међутим, револт продаваца због тога што поједини продају стоку испред пијаце и не плаћају пијачарину, кулминирао, па у простор пијаце није ушло ни једно возило.

– Овима што продају на улици  нико не може ништа – ни инспектор ни полиција. А мени ће све да проверавају – и да ли сам регистрован, и ушне маркице и билете. И још да платим пијачарину. Зато ни ја нисам хтео да у пијацу возим трактор  – каже произвођач из Богатића.

Возилима са стоком, да не би платили пијачарину у пијацу није ушао ни један произвођач чија је стока обележена и за коју поседују „пасош“.  Трговало се само на улици, иако је то забрањено (пише и на табли на уласку у пијацу).

На хаос који је читаво преподне владао пред пијацом и у Улици Бранка Ђонлића, није реаговала ни комунална инспекција ни полиција.

„Мачва Пресс“ сазнаје да се од увођења контроле промета стоке због болести квргаве коже говеда скоро четири пута смањио промет на сточној пијаци у Богатићу.

Д.Г.

Фото: сточна пијаца у Богатићу, архива, (М.М.)

Related Images: