Jankovi dani 2016 Naslovna - Дан сећања на Јанка Веселиновића (ФОТО ГАЛЕРИЈА)
АРТИКУЛИРАЊЕ ИСТАКНУТО

Дан сећања на Јанка Веселиновића (ФОТО ГАЛЕРИЈА)

pin - Дан сећања на Јанка Веселиновића (ФОТО ГАЛЕРИЈА)

Двадесетак гостију, тридесетак гледалаца и око педесет учесника програма, у порти реновиране цркве у Глоговцу – дан посвећен сећању на Јанка Веселиновића.

Скромно интересовање мештана Глоговца, културне јавности, просветних радника, са мером конципиран програм са циљем да презентује најуспешније у култури  – Позориште „Јанко Веселиновић“, народни оркестар, Фолклорни ансамбл „Ђидо“, Хор Мачвански, истакнуте вокалне солисте.

Подсећање на Јанково детињство, авантуризам, политички ангажман, књижевни опус,  боемске дане у „Скадарлији“, до преране смрти која је потресла ондашњу културну јавност , некрологе којима су Јанков одлазак оплакали његова Мачва и најзначајнији књижевници  с почетка прошлог века. И слово о Јанку из пера Милорада Јевтића.

Помен у хладовини јасена, свеже цвеће на гробу књижевног дива.

Награда „Јанко Веселиновић“ за најбољи историјски роман објављен прошле године. Тихомир Несторовић и Љубомир Ћорилић, који су прошле године предложили да се награда установи. Век и десет година после смрти, скоро да се заборави да је Јанко био један од оснивача Удружења књижевника Србије, да не беше Несторовића и Ћорилића. Радован Калабић саопштава да је овогодишњи добитник Никола Моравчевић за роман „Гроф Сава Владисавић“.

Искрено се надамо да ће догодине организатори манифестације, која треба да постоји, коначно пронаћи „копчу“ са бар неким датумом из биографије Јанка Веселиновића и организовати је тада. Или у мају, када је рођен или у јуну, када је преминуо. И потрудити се много више, да тај дан сећања буде достојанственији од прошлогодишњег и овогодишњег.

Д. Грујић

 

Related Images: