Jovicic Naslovna - Редитељ Драган Јовичић Јовић: Да нема аматера, у провинцијској култури би завладала ТУГА!
АРТИКУЛИРАЊЕ ИСТАКНУТО

Редитељ Драган Јовичић Јовић: Да нема аматера, у провинцијској култури би завладала ТУГА!

pin - Редитељ Драган Јовичић Јовић: Да нема аматера, у провинцијској култури би завладала ТУГА!

Феномен аматерских позоришта у Србији фасцинира редитеља Драгана Јовичића Јовића, који је ове године био у улози члана фестивалског жирија на „Позоришним данима Миливоја Мартиновића“.

– Позоришни аматеризам је феномен у Србији и то у време када Савез аматера, у организационом смислу пропада, а држава даје све мање пара. Аматери се буде на све стране. Ето, у Прокупљу је пре три године основано ново аматерско позориште, a они који раде годинама имају континуитет, сталне ансамбле, нове представе. И фестивала има доста. Да није аматерских позоришта по провинцијама би владала туга од културе. Она „држе културу“ на својим плећима – сматра Јовичић.

Широм Србије организује се велики број фестивала аматерских позоришта у Србији, и то је по Јовичићевом мишљењу веома добро.

– Штета је – каже – што нема пара да, на пример, све трупе буде свих седам дана овде у Богатићу, да се друже, размењују искуства. Овако нико не гледа друге представе, па сам предложио да бар поједини представници позоришта која учествују на фестивалу буду све време, да гледају све представе, да имамо истинску фестивалску публику – додаје Јовичић.

Д. Грујић

Related Images: