Zgrada opstine naslovna - Зашто је општинска каса као "Алајбегова слама"?
ИСТАКНУТО ПОГЛЕДИ ТРАКА

Зашто је општинска каса као „Алајбегова слама“?

pin - Зашто је општинска каса као "Алајбегова слама"?

[bws_googleplusone]За новчане казне и пенале из општинског буџета ове године биће потрошено скоро 200.000 евра, тачније 21,9 милиона динара! То је три пута више него што је планирано буџетом за ову годину, односно 3,1 посто од општинског буџета!

 

И одштете по пресудама Апелационог суда у споровима које су у парницама изгубили Дом здравља и Мачванска средња школа биће исплаћене из буџета – потврђено је на последњој седници Скупштине општине.

– Мачванска средња школа ће уштедама на појединим трошковима из буџета добити део новца да исплати  трошкове пресуде, док ће Дому здравља бити пребачено 3,5 милиона динара  пошто је са адвокатом стоматолога који су добили судски спор постигнут споразум да се до краја године исплати део од укупно 5.000.000 динара,  остало у две рате наредне године – речено је на седници Скупштине.

Ове године је 30.000 евра исплаћено бившем директору Центра за социјални рад.

Зато што су била загубљена документа о поравнањима са наследницима власника земље  одузете после рата, којима општина због недостатка земље исплаћује новчану накнаду, дугови су током године наплаћивани принудним путем, са увећањем за судске трошкове. Овакву аљкавост државних органа славили су адвокати штанцујући предлоге за извршења.

Сазнајемо да је база дуговања  у међувремену сачињена, па ће своје обавезе наследницима власника одузете земље општина у наредном периоду редовно измиривати.

За бахатост, због које је  3,1 одсто општинског буџета  потрошено за судске казне нико није поставио питање одговорности.

Примера ради, целокупан порез на имовину који се наплати за годину дана бачен је на судске пресуде!

Или – износ који је бачен на судске пресуде једнак је капиталним инвестицијама Јавног комуналног предузећа!

На крају – за судске пресуде бачен је скоро цео буџет за социјалну заштиту!

Отприлике толико је општински буџет у првих шест месеци био у дефициту!

Бесмислено је више поредити и постављати питање за шта је све могло да се потроши 22 милиона динара, када одговорност није покренута ни у једном случају.

А има је, гарантовано!

Д.Грујић

Related Images: