Bozicne trke 2017 naslovna - ТРАДИЦИЈА ЈЕ НАСТАВЉЕНА: Галопери трчали на Божић
ИСТАКНУТО СПОРТ ТРАКА

ТРАДИЦИЈА ЈЕ НАСТАВЉЕНА: Галопери трчали на Божић

pin - ТРАДИЦИЈА ЈЕ НАСТАВЉЕНА: Галопери трчали на Божић

[bws_googleplusone]

Традиција је настављена. Као и двадесет једну годину уназад, и данас, на Божић, галопери су трчали на хиподрому у Богатићу, на „Божићним коњичким тркама“.

На тринаест степени испод нуле, на хиподрому се окупило око две хиљаде највећих заљубљеника у коњички спорт из Мачве, Срема, Поцерине и Семберије.

-Од када су први пут у Богатићу организоване трке на најрадоснији хришћански празник, постале су, малтене, светски куризозитет. Нигде у свету најквалитетнија грла не трче по залеђеној и снежној стази, осим овде. Било је, додуше, и невероватних година, као што је 1999., када је на Божић измерена темперетура 27 у плусу. Коњи и џокеји су се купали у зноју, као у сред лета, а гледаоци су усред зиме на трке дошли у мајицама кратких рукава – прича дугогодишњи коментатор збивања на хиподрому Љубинко Јевтић.

Док испијају топло црно вино и цупкају у месту покушавајући да се угреју, старине са Уба кажу да се овакав догађај не пропушта.

– Велика је храброст извести коње по овој хладноћи да трче по залеђеној стази. Можете само мислити како је јахачима док хладноћа реже а коњи галопирају ка циљу. То је изазов, то је љубав и где то може да се не види – кажу они.

Иако се од четрнаест уписаних грла није појавило пет, победницима се. због смањене конкуренције, не може ништа приговорити. У све три трке тријумфовала су грла из Богатића, а победи се највише радовала седмогодишња Сара Гагић, поносна власница Севена. Зајапурена од хладноће Сара је високо подигла победнички пехар. У трци „Божић“ први је кроз циљ прошао Џекрем Небојше Радовановића, док је узбудљиву трку у сулкама добио Коцкар Рајка Угљешића из Глушаца.

Традиционалне Божићне коњичке трке организовао је Коњички клуб „Мачванин“ уз покровитељство Општине Богатић.

Д. Грујић

Related Images: