Zeleni ambrozija - Зелени Богатића објавили рат амброзији!
ИСТАКНУТО ТРАКА

Зелени Богатића објавили рат амброзији!

pin - Зелени Богатића објавили рат амброзији!

[bws_googleplusone]

После шабачког и одбор Зелених у Богатићу је објавио рат амброзији! Док је скупштина Шапца на последњој седници усвојила одлуку о мерама, начину и условима трајног уништавања ове коровске биљке, Зелени Богатића су сличну одлуку данас предали Скупштини општине Богатић и очекују њено усвајање на првој наредној седници локалог парламента.

Полен амброзије је један од најјачих алергена који задаје муке великом броју људи нарочито у периоду цветања. У Европској унији овај коров је означен као други највећи загађивач ваздуха,  у Србији од алергије пати најмање десет посто становништва, велики је еколошки и економски проблем, а резултати у искорењивању нису задовољавајући.

– За решавање овог проблема је надлежно Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, односно фитосанитарна инспекције. Сматрамо да је то недовољно, већ да се морају укључити и локалне самоуправе, односно еколошка и комунална инспекција и локална комунална полиција. То је једини и прави начин да се заштите здравље становништва, животна средина и пољопривредна производња – сматра др Дејан Павловић,одборник у Скупштини Шапца.

Александар Фирауновић, председник Зелених у Богатићу очекује да Скупштина усвоји предлог одлуке.

– Овом одлуком се ствара одговарајући правни оквир за искорењивање амброзије на нашем подручју. Значајно је да се одлука усвоји и касније примењује, посебно због тога што је у Шапцу слична одлука већ усвојена и јер је немогуће проблем решавати ако постоје границе подручја. Наравно, када се одлука усвоји предстоји и велико ангажовање да се она примењује, било да су у питању грађани, организације, предузећа и инспекције у чијој ће надлежности овај велики проблем да буде – рекао је Фирауновић.

Пензионерка Живка Мирковић је подржала иницијативу Зелених за институционалну борбу против амброзије, преносећи лична искуства.

– Како су промењени временски услови, алергија се не јавља само у периоду цветања. Верујте, чини ми се да само месец дана у години могу нормално да функционишем и не користим лекове и капи. Алергија је јако непријатна, досадна, замислите како је кад непрестано осећате свраб, гребање грла, кад вам цури нос, сузе очи…На све могуће начине се борим да ублажим проблеме, тражим савете у новинама и слично, али без лекова и непрестане употребе капи се не може.Једино када би се амброзија искоренила велики број алергичних би доживео олакшање – истакла је она.

Д.Г.

Related Images: