Slobodan Djurkovic Naslovna - Ђурковић добио аплауз у Скупштини: Одлазим поносан, вратио сам достојанство предузећу!
ИСТАКНУТО ТРАКА

Ђурковић добио аплауз у Скупштини: Одлазим поносан, вратио сам достојанство предузећу!

pin - Ђурковић добио аплауз у Скупштини: Одлазим поносан, вратио сам достојанство предузећу!

[bws_googleplusone display=“plusone,share“]

– Личним доприносом сматрам што сам успео да вратим достојанство Јавном комуналном предузећу. Раније нико није хтео да ради најниже послове, сада у реду чекају да буду запослени – рекао је Слободан Ђурковић, разрешени директор ЈКП „Богатић“, а за сарадњу у остваривању успешног пословања захвалио радницима, најближим сарадницима, одборницима Скупштине, општинском већу, председнику Општине и општинском руководству

Последњи пут  као директор ЈКП „Богатић“ Слободан Ђурковић се обратио одборницима на данас одржаној седници Скупштине општине и на самом почетку свог подужег излагања одговорио на питање које му је постављено када је изабран за директора, средином 2013. године.

–  Приликом избора за директора, постављено  је питање да ли ме је срамота што у тим годинама заузимам радно место неком млађем. Сада одговарам да ме није срамота, из више разлога. Изабран сам на  јавном конкурсу који је објављен у Службеном гласнику и на који су се јавила само два кандидата. Са поносом истичем да сам завршио државни Пољопривредни факултет  у Земуну са високим оценама. Имао сам довољно искуства за обављање те функције.Сваким даном доласка на посао, дисциплином, радом и резултатима сам оправдао, па се из тог разлога осећам још више поносно – казао је Ђурковић.

– Изузетно сам поносан и то сматрам личним доприносом што је враћено достојанство јавног комуналног  предузећа. Ми се бавимо најнижим пословима. То је био проблем у толикој мери, по речима запослених, да се нико није јављао за одређене послове. Сада је ред радника који желе да раде у предузећу. На тај начин је враћено достојанство радницима и предузећу – додао је он.

Враћање достојанства, по његовом тумачењу подразумевало је да се рад поштује и да буде плаћен. Од радника је захтевана радна дисциплина, квалитетно обављање послова, поштовање рокова. Истовремено су плате исплаћиване редовно, без закашњења и у потпуности поштоване норме које су прописане за здравствено стање и безбедност радника.

Ђурковић није себи приписао заслуге за успешно пословање предузећа. Он је, рекао је, томе допринео као искусан привредник и руководилац, а за добру пословну климу и успешно пословање предузећа заслужни су и радници,  његови најближи сарадници, као и одборници Скупштине општине који су усвајали предложене програме пословања, општинско веће и руководство општине са председником Ненадом Бесеровцем.

Он је набројао све инвестиције које је у протеклом периоду финансирала локална самоуправа, набавку нових машина и опреме, увећање добити из године у годину, а као ограничавајући фактор још успешнијем пословању поновио забрану запошљавања нових радника.

-С једне стране  је жеља  да се развије комунална делатност и обаве одређени послови које смо добили  и које захтева локална заједница и на шта нас терају европски прописи, почев од зоохигијене, одржавања депонија, гробаља, а број радника је остао исти, још се и смањио – упозорио је Ђурковић.

Ипак, на крају је оптимистички рекао да пословање ЈКП „Богатић“ неће бити под знаком питања.

– Када сам преузимао дужност, од  претходног директора сам „наследио“ 3 милиона динара на текућем рачуну, а ја остављам 6 милиона. Са свим плаћеним обавезама, а оно што нисмо наплатили у законским роковима је стављено на сумњива и спорна потраживања и неће оптеретити пословање у наредном периоду, па ће све што се наплати бити додатни приход – рекао је Ђурковић пред одборницима Скупштине општине.

Оставку је, поручио је на крају свог обраћања, поднео зарад „вишег интереса“, односно функционисања  владајуће коалиције, да се не би компликовали односи у предузећу и због пензионисања.

Одлазећи са говорнице добио је аплауз скоро свих одборника.

Д. Грујић

Related Images: