Milojevic Naslovna - Повратак Милоша С. Милојевића - Светло на тајне и забране
АРТИКУЛИРАЊЕ ИСТАКНУТО ТРАКА

Повратак Милоша С. Милојевића – Светло на тајне и забране

pin - Повратак Милоша С. Милојевића - Светло на тајне и забране

Ово је година Милоша С. Милојевића. Навршило се 120 година од његове смрти, што је био повод за штампање и промоцију књиге о његовом животу и делу. Широм Србије организоване су промоције које су биле више од тога – предавања о делу најчешће забрањиваног историчара и књижевника. Удружење из Црне Баре, које је најзаслужније што се Милош С. Милојевић вратио на сцену снима и документарни филм, а за идућу годину у Црној Бари најављује манифестацију „Милошеви дани”.

 

Milojevic Beograd 103 COLOR 300x200 - Повратак Милоша С. Милојевића - Светло на тајне и забране
Са промоције књиге у Београду

Обележавање 120 година од смрти великана Милоша С. Милојевића удружење „Милош Милојевић“ из родне Милошеве Црне Баре започело је промоцијом књиге „Живот и дело Милоша С. Милојевића“ аутора проф. др Радомира Ђорђевића и мр Драгише Костића, 19. маја 2017. године у Богатићу и Шапцу.
Саме промоције превазишле су суштински промоције књиге и заправо су постала савремена предавања о животу Милоша Милојевића. Интересовање за овакав вид промоције-предавања влада широм Србије, јер је величина и допринос Милоша С. Милојевића била велика у скоро свим крајевима Србије. Због тога је удружење успешно до сада организовало промоције и у Београду, Нишу, Сомбору и Лозници.
Knjiga Milojevic 103 color 300x434 - Повратак Милоша С. Милојевића - Светло на тајне и забранеДо краја године о Милошу ће се говорити у Новом Саду, а планирано је овакво дешавање и у Лесковцу, где је Милош Милојевић оставио немерљив допринос. Треба напоменути и чињеницу да је Милош С. Милојевић заслужан грађанин између осталог и у Прокупљу, Врању и у самом Нишу и Лесковцу.
– У овој години организовли смо и „Дане Милоша С. Милојевића у Београду“ који су били од 22-24. јуна 2017. са циљем да ова манифестација дође у родну Црну Бару – Милошево село и тако вратимо Милоша Црној Бари. Заправо, у овој години рад друштва се константно одвија широм Србије, а Црна Бара је потпуно неправедно изостављена из свих дешавања. Можа и не чуди случај, јер је Бог тако желео да се у овој години јубилеја, првенствено нама Мачванима покаже колика је величина био заправо Милош С. Милојевић у Србији. Зато нам се поставља логичан сплет околности да Црнобарци након 1966.-те године, када су формирали „Хајдучко вече“, заправо добију своју нову културну манифестацију – „Дане Милоша С. Милојевића“ и чувају је у оквиру свога села. Ово истичем, као мештанин Црне Баре, јер се очигледно годинама види да наших мештана осим посматрача на „Хајдучким вечерима” нема, а увек су важили за одважне људе и добре организаторе и домаћине. Зато слободно кажем да Црна Бара своју манифестацију нема – каже Новица Крезић, председник удружења.
Крезић додаје да ће се „Милошеви дани“ свакако одржати наредне године.
– Само је питање да ли ћемо доћи до самосвести и искористи национални потенцијал у најзаслужнијем Мачванину кога смо успели колико-толико врати из зборава. Морам истаћи малу, али веома битну помоћ Општине Богатић, као и Месне заједнице Црна Бара у препознавању нашег дугогодишњег рада у мисији врћања Милоша Милојевића. Овде се показало да мала помоћ представља основ са даљи још бољи и успешнији рад. Све ово даје наду за наставак будуће сарадње, на општи интерес свих у Мачви – истиче Крезић.
Удружење је започело снимање документарно-играног филма о животу Милоша Милојевића. Динамика снимања је условљена приливом средстава. На филму ради познати филмски редитељ Светислав Бата Прелић са тимом стручних сарадника.
Већ почетком наредне године удружење започиње нову фазу откривања и других страна Милошевог лика. Заправо, затворена је финансијска конструкција за самостално штампање књиге Милоша Милојевића „Песме и обичаји укупног народа српског“ из 1869. године. Овај подухват ће осветлити допринос Милојевића у области књижевности.

В.Ч.

Related Images: