Trke Bozic Naslovna - Више од четири хиљаде људи на Божићним коњичким тркама у Богатићу
ИСТАКНУТО СПОРТ ТРАКА

Више од четири хиљаде људи на Божићним коњичким тркама у Богатићу

pin - Више од четири хиљаде људи на Божићним коњичким тркама у Богатићу

[bws_googleplusone display=“plusone,share“]

Традиционално, 23. пут на Божић, на хиподрому у Богатићу трчали су галопери, а више од четири хиљаде људи уживало у узбудљивим тркама и – лепом времену. Река људи се слила на хиподром. Пешице, аутомобилима, трактором, фијакером, а неко и хеликоптером се упутио на први спортски догађај у Богатићу који се не пропушта било да је мраз и дебели минус  или пролећна температура, како је било данас.

– Топло је, људи кажу да има 18 степени, али ово није најтоплији Божић у Богатићу од када су почеле да се организују коњичке трке на овај дан. Пре 18 година, 1999. на Божић је било летњих 27 степени у плусу – прича хроничар збивања у Богатићу професор историје Синиша Благојевић.

Није било романтично као лане, када су коњи трчали по залеђеној снежној стази, на минус осам. Али је било узбудљиво и неизвесно у обе трке у којима је трчало десет галопера.

У галопској трци „Божић“ стартовало је пет коња подједнаких квалитета, с тим што су добри познаваоци коњичког спорта највише очекивали од Маракеша и Твин Жаруље. Ова грла већ имају победе у овој години, на коњичким тркама организованим 1. јануара у Шапцу.

И нису се преварили. Кроз циљ је први прошао Маракеш, кога је јахао Александар Шашић. Власник Маракеша  Саша Костадиновић је пресрећан због другог тријумфа од почетка године. Истина, у Шапцу је Маракеш победио у сулкама.

Скоро нисам јахао у неизвесној трци. Старт је био добар, сва грла су добро стартовала, а онда су извесни део стазе била у групи. Стаза је кратка, 800 метара и ту ако направиш малу грешку не можеш ни трећи да стигнеш. Коњ је имао доста тренинга и добро је припремљен и од њега се у овогодишњој сезони може дост очекивати. У Шапцу је трчао у сулкама и то је било последњи пут, убудуће ће трчати самоу галопскимт тркама – открио је џокеј Александар Шашић.

Света Личанин је на својој кобили Твин Жаруљи стигао други, а трећа је кроз циљ прошла Карамела Ненада Дражића из Богатића.

Личанин је у трци сулкаша први прошао кроз циљ са Коцкаром, коњем чији је власник Ранко Угљешић из Глушаца.

Licanin 300x225 - Више од четири хиљаде људи на Божићним коњичким тркама у Богатићу– Твин Жаруља је први пут трчала у Шапцу после паузе због неуспелог парења и победила без неких великих припрема. Уз њу ове године године у тренингу ћу имати и њену ћерку двоготкињу која ће ускоро почети да се такмичи – рекао је Личанин који се све више посвећује тренерском послу након што је својевремено био наш најуспешнији џокеј.

Божићне трке је организовао Коњички клуб „Мачванин„, а власницима најбржих грла уручени су пехари Општине Богатић и Туристичке организације Богатића који су били генерални покровитељи.

Д. Грујић

Још неколико фотографија са  трка.

Related Images: