Prelaz - После поскупљења горива Бијељина више није рај за возаче из Србије
ИСТАКНУТО ТРАКА

После поскупљења горива Бијељина више није рај за возаче из Србије

pin - После поскупљења горива Бијељина више није рај за возаче из Србије
[bws_googleplusone]
Због поскупљења горива у БиХ возачи из Србије све мање „окупирају“ бензинске пумпе у Бијељини. Одлазак по гориво се исплати само житељима општине Богатић. Више цене горива у Бих смањиле гуже на „Павловића мосту“ –  у фебруару прешло 30 посто возила мање прешло границу!

Бензинске пумпе у Бијељини и селима у близини граничног прелаза „Павловића мост“ више не окупирају возачи из Србије да би тамо танковали јефиније гориво. На мосту преко Дрине престале су гужве, више нема колона и чекања сатима на прелазак државне границе. До 1. фебруара гориво у БиХ је било јефтиније око 50 динара по литру, а после почетка примене Закона о акцизама уштеда је преполовљена. Док су раније, због велике разлике у цени горива, бензинске пумпе у околини Бијељине биле рај за бројне возаче из Србије, сада се прелазак границе само због горива исплати само мештанима пограничне општине Богатић.

– Свему дође крај, па тако и овоме. На мосту је до поскупљења горива скоро увек биле гужва, а посебно викендом, када се на прелазак границе чекало два сата и дуже. Тада је било исплативо чекати у колони јер је „преко“ по резервоару могло да се уштеди и две хиљаде динара. Сада није тако. Промет на мосту је од фебруара смањен за 30 посто – наводи наш извор из компаније „Дрина ривер бриџ“.

Литар дизела код продаваца у Бијељини после поскупљења кошта између 2,10 и 2,30 марака, а бензина од 2,10 до 2,25, зависно од пумпе. Истина, уз Македонију, у БиХ су цене нафтних деривата и даље најниже у региону, али је фебруарско поскупљење преполовило уштеду возачима из Србије који су раније хрлили у Босну по јефитније гориво. У поређењу са ценама у Србији, на литру бензина и дизела сада може да се уштеди свега од 25 до 30 динара, што је упола мање него раније.

– Види се по регистарским таблицама аутомобила који пролазе кроз село да више није исплативо, на пример, из Шапца или Сремске Митровице, „запуцати“ преко границе само због горива. Они морају да пређу сто километара и да плате 280 динара мостарину, па скоро ништа не уштеде. Једино ако у Бијељину иду неким другим послом, па то искористе да сипају гориво – каже мештанин Бадовинаца.

За возаче из пограничне општине Богатић и преполовљена уштеда је спас за новчанике. Они, због близине пумпи и даље у несмањеном броју прелазе државну границу. У најповољнијем положају су мештани Бадовинаца који са потврдама да поседују земљу на левој обали Дрине границу на „Павловића мосту“ прелазе без плаћање мостарине.

Д. Грујић

Related Images: