Ivantic izlozba zene Naslovna 1008x642 - СВЕТЛАНА ВРАЧАРИЋ ИВАНТИЋ  ПРОДАЈОМ СВОЈИХ СЛИКА ПОМАЖЕ БОЛЕСНИМ ЖЕНАМА
ЖИВОТ ИСТАКНУТО ТРАКА

СВЕТЛАНА ВРАЧАРИЋ ИВАНТИЋ ПРОДАЈОМ СВОЈИХ СЛИКА ПОМАЖЕ БОЛЕСНИМ ЖЕНАМА

pin - СВЕТЛАНА ВРАЧАРИЋ ИВАНТИЋ  ПРОДАЈОМ СВОЈИХ СЛИКА ПОМАЖЕ БОЛЕСНИМ ЖЕНАМА

ЖЕНЕ НА СЕЛУ  – Унапређење положаја путем медија (6)

[bws_googleplusone]

ПРОДАЈОМ СВОЈИХ СЛИКА СВЕТЛАНА ВРАЧАРИЋ ИВАНТИЋ ЖЕЛИ ДА ПОМОГНЕ  ЖЕНАМА КОЈЕ СЕ ЛЕЧЕ ОД КАРЦИНОМА 

Сликање  је Светлани Врачарић Ивантић обојило детињство најлепшим бојама. Још од нижих разреда у основној школи, а посебно од петог, под утицајем наставника Ивана Вешића, радознало је откривала тајне уметности. Дуго година после основне школе, као зрела и остварена личност, мајка и бака, вратила се својој љубави и уточиште од тешке свакодневице, личне и породичне трагедије потражила у уметничком стварању.

Ivantic Dom zdravlja - СВЕТЛАНА ВРАЧАРИЋ ИВАНТИЋ  ПРОДАЈОМ СВОЈИХ СЛИКА ПОМАЖЕ БОЛЕСНИМ ЖЕНАМА
На радном месту у хитној служби Дома здравља

Неизбледела сећања на  безбрижне  дане одрастања у Бадовинцима, дечије тајне, успомене на мирисе јесени родног села, шљивике, житна поља са црвеним булкама, лугове у којима певају славуји, пренела је на платна која је представила на првој самосталној изложби под називом „Незаборав мог детињства“. У легату „Павловића кућа“ у Бадовинцима на Ускрс ове године окупила је никад већи број људи на некој сликарској изложби, а међу њима и школске другове за које Светланина приврженост штафелају и бојама није тајна. Другима, који су је површно познавали – јесте, а посебно  онима који су је сретали у белом мантилу у Дому здравља, где ради као медицинска сестра.

Ivantic atelje - СВЕТЛАНА ВРАЧАРИЋ ИВАНТИЋ  ПРОДАЈОМ СВОЈИХ СЛИКА ПОМАЖЕ БОЛЕСНИМ ЖЕНАМА
За штафелајем у свом атељеу

– Сликарство је моја велика љубав и хоби одувек, а после неколико година од како сам му се вратила, још сам срећнија што моје слике изазивају позитивне реакције и што на овај начин могу да учиним и много више. У нашем крају има доста младих жена које болују и лече се од карцинома, па сам иницирала да заједно са још неколико сликара организујемо продајну изложбу наших радова и тако прикупимо средства у фонд за помоћ у лечењу болесних жена. Ја сам пребродила ту болест и сматрам да ми је Бог дао живот и треба да се одужим на овај начин – каже Светлана.

Ivantic izlozba zene - СВЕТЛАНА ВРАЧАРИЋ ИВАНТИЋ  ПРОДАЈОМ СВОЈИХ СЛИКА ПОМАЖЕ БОЛЕСНИМ ЖЕНАМА
Жене као мотив најновијих слика

После прве самосталне изложбе Светлана се, као чланица Удружења ликовних стваралаца Шапца, „Круга 10“, новосадског удружења „Ликом“ представила на више групних изложби. Неуморно ствара у свом атељеу, одмарајући се од напорних смена на послу.

Петнаест најновијих Светланиних слика ликовима жена импресивно сликају, а називима („Бол“, „Нада“, „Патња“,“Молитва“….) упућују на различите животне ситуације у којима се жене налазе у борби са опаком болешћу. Мотив мајке са тек рођеном бебом је порука женама да воде рачуна о свом здрављу. Ова слика је инспирисана стварним догађајем са којим се срела као медицински радник.

Ivantic majka i beba - СВЕТЛАНА ВРАЧАРИЋ ИВАНТИЋ  ПРОДАЈОМ СВОЈИХ СЛИКА ПОМАЖЕ БОЛЕСНИМ ЖЕНАМА
Једна од слика из нове колекције са мотивима жене

– Са колегама из хитне службе сам испратила ту жену до породилишта. После месец дана сам сазнала да је преминула. Као медицински радник скоро свакодневно се сусрећем и пружам помоћ  женама које болују од најтеже болести. Осим на послу, решила сам да помогнем и својим сликама. До сада имам 15 слика  које ћу понудити на продају и сав приход наменити за лечење болесних жена. Акцији ће се придружити и сликари из радионице „Мост“ и за два-три месеца ћемо у легату „Павловића кућа“ у Бадовинцима приредити продајну изложбу – објашњава Светлана своју хуманитрну уметничку мисију.

Последњих неколико месеци жене су најчешћи мотив на платнима које ствара. Са разлогом. Осим што ће приход од продаје најмање петнаест слика поклонити у хуманитарне сврхе, одлучила је да жене буду тема треће самосталне изложбе коју ће у децембру приредити у Шапцу.

М.М.

Фотографије: Д. Г., И.Р.

Пројекат суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања, ,,Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

Related Images: