Stan 1210x642 - ДОСТА НАУЧИО И СХВАТИО КОЛИКО ВРЕДИ - СЛАВИША ЖИВИ У СТАНУ У ЗАШТИЋЕНИМ УСЛОВИМА
ИСТАКНУТО ТРАКА

ДОСТА НАУЧИО И СХВАТИО КОЛИКО ВРЕДИ – СЛАВИША ЖИВИ У СТАНУ У ЗАШТИЋЕНИМ УСЛОВИМА

pin - ДОСТА НАУЧИО И СХВАТИО КОЛИКО ВРЕДИ - СЛАВИША ЖИВИ У СТАНУ У ЗАШТИЋЕНИМ УСЛОВИМА

У Дневном боравку „Свети Јован“ у Богатићу обједињене су три услуге социјалне заштите. Становање у заштићеним условима, уз подршку, једна је од њих, а тренутно је користе две особе.

У домаћинству на имању, које је некада било девастирано, у реконструисаној кући, савремено и по свим стандардима, опремљен је стан у којем има места за две особе. Дневна соба, кухиња, купатило и спаваћа соба са два лежаја беспрекорно су чисти захваљујући корисницима који одржавају хигијену.

Не скривајући задовољство што користи ову услугу, Славиша С. нам показује простор у којем живи дуже од годину дана.

– Овде сам нашао свој мир, живот ми се овде променио набоље.Осамосталио сам се, научио много тога што у породици нису сматрали да могу. Постепено учим и то ми много значи. Мало по мало…. – каже Славиша.

Тек овде је овај младић повратио вољу за животом. Ретки су дани када је нерасположен, а раније због породичних проблема је често био мрзовољан и тешко се суочавао са проблемима.

Уз рад и дружење са осталим корисницима и уз подршку стручних радника Славиша је временом смањио лекове које користи у свакодневној терапији. Раније је, каже, пио доста лекова, „као бомбоне“, а после годину и по дана знатно мање.

– Радим на имању са осталим корисницима, а у стану цимер и ја одржавамо хигијену, перемо веш, кувамо и попијемо кафу. Храну добијамо припремљену и сви заједно идемо на ручак – објашњава Славиша. Са својим породицама корисници стана у заштићеним условима се виђају викендом. Осталих пет дана у недељи заједно са осталим корисницима Дневног боравка учествују у свим активностима на имању.

– Кад нешто радиш и после видиш шта си створио, то осећање пружа задовољство, вољу да живиш и учиш још више. Схватиш да вредиш као сваки други човек – додаје на крају Славиша.

Услуга становања у заштићеним условима финансира се из локалног буџета.

Д.Г.

Пројекат суфинансиран из буџета Општине Богатић. ,,Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

Related Images: