Nenad Damnjanovic Nova Naslovna - СА ДИПЛОМОМ ИНЖЕЊЕРА ЗАШТИТЕ БИЉА НЕНАД ЈЕ ОСТАО НА СВОМ ПОЉОПРИВРЕДНОМ ГАЗДИНСТВУ
ИСТАКНУТО ТРАКА

СА ДИПЛОМОМ ИНЖЕЊЕРА ЗАШТИТЕ БИЉА НЕНАД ЈЕ ОСТАО НА СВОМ ПОЉОПРИВРЕДНОМ ГАЗДИНСТВУ

pin - СА ДИПЛОМОМ ИНЖЕЊЕРА ЗАШТИТЕ БИЉА НЕНАД ЈЕ ОСТАО НА СВОМ ПОЉОПРИВРЕДНОМ ГАЗДИНСТВУ

Док  већина младих масовно одлази из мачванских села, 23-годишњи Ненад Дамњановић је остао на дедовини. Иако има диплому високе струковне школе и звање инжењера заштите биља, о одласку у град није ни размишљао, већ се определио да остане и ради на свом имању. Ради на сопственој сточној фарми и орађује 30 хектара земље на којој узгаја житарице и поврће.

Дочекао нас је у радном комбинезону, тек је завршио послове у штали. Још доста обавеза има данас, наговештава нам, па уз кафу одмах почињемо причу о пољопривреди. Послови на селу, на њиви и у штали, овом младићу су велика љубав и животно опредељењ, пошто је ове године завршио Високу пољопривредну школу.

– Као дете, још од пете године ме је интересовало све што се ради на нашем газдинству. Како сам растао помагао сам деди и оцу у свим пословима и на њиви и у штали. Заволео сам земљу, стоку и све друго у вези пољопривреде, а породица ме је увек подржавала и ништа ми нису бранили – прича Ненад.

Nenad Damnjanovic2 1000x750 - СА ДИПЛОМОМ ИНЖЕЊЕРА ЗАШТИТЕ БИЉА НЕНАД ЈЕ ОСТАО НА СВОМ ПОЉОПРИВРЕДНОМ ГАЗДИНСТВУ
Обновио механизацију уз пројекат Министарства пољопривреде Фото: Д. Г.

Додајући да баш и не разуме младе људе који поред сопственог имања  беже у град, Ненад признаје да је уз деду Вељка и оца Владана давно „зацртао“ да ће остати  на имању. Схватио је и колико је у пољопривреди важно знање, па је прво завршио средњу ветеринарску школу у Богатићу, а потом и Високу пољопривредну школу у Шапцу.

У средњој школи и на студијама сам доста научио и то ми свакодневно користи. Знање је велика предност у пољопривреди, као и у сваком другом послу. Дешавало се, међутим, да поједине испите положим, а да не морам ништа да учим, јер сам све то већ радио на свом имању – додаје.

Nenad Damnjanovic 1000x600 - СА ДИПЛОМОМ ИНЖЕЊЕРА ЗАШТИТЕ БИЉА НЕНАД ЈЕ ОСТАО НА СВОМ ПОЉОПРИВРЕДНОМ ГАЗДИНСТВУ
Ненад Дамњановић Фото: Д.Г.

Овај млади инжењер пољопривреде и пољопривредник прошле године је регистровао сопствено газдинство. Отац Владан је, подржавајући наследника, за овдашње прилике веома рано препустио Ненаду део земље и ни једног тренутка се због тога није покајао.

– Млади данас хоће лепо да живе, да се забављају и троше, али неће да раде. Ненад је вредан, уз то и школован пољопривредник. Њему ништа није тешко, воли да ради све пољопривредне послове. Нас двојица сами постигнемо све да урадимо, осим у сезони жетве када ангажујемо сезонске раднике – каже отац Владан.

Ненад каже да на газдинству има доста посла. Обрађује 30 хектара своје и земље коју је закупио, годишње утови око 400 свиња и 40 бикова, има стадо од 70 приплодних оваца и неколико крава. Сеје кукуруз, пшеницу, детелину да би обезбедио храну за стоку, а сваке године на 2,5 хектара узгаја купус „на отвореном пољу“.

У његове  штале не улази ветеринар, јер он сам брине о здрављу стоке, а у производњи и заштити ратарских  и повртарских култура „консултује“ се са сопственим дипломом инжењера заштите биља. Није случајно лане са једног хектара добио 10 вагона купуса. Његово газдинство је проглашено за лидерско, па га повремену посећују и стручњаци Пољопривредно- саветодавне службе из Шапца.

Учи се цео живот, а савети стручњака могу само да користе. Такође је важно да будеш информисан о свему. Пратим све што је везано за пољопривреду, па сам тако сазнао и за конкурс Министарства пољопривреде намењен младим пољопривредницима који желе да набаве пољопривредне машина. Конкурс је био вредности 1,5 милиона динара уз  повраћај 75 одсто, па сам тако уместо механизације која је стара више од двадесет година набавио нову приколицу, тањирачу, цистерну, прскалицу и расипач ђубрива  – додаје.

Уз послове на свом газдинству, овај вредан и амбициозан младић ради и као комерцијалиста за једну фабрику сточне.  Када заврши све послове  он је је „у причи“ својих вршњака – „обичан“ младић који као и они воли дружење, изласке, музику… 

Д.Грујић

Пројекат суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарство културе и информисања: ,,Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

Related Images: