Cisterna 1 102 CRNO 1205x642 - СТИЖЕ НОВА ЦИСТЕРНА ОД 9,5 КУБИКА
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

СТИЖЕ НОВА ЦИСТЕРНА ОД 9,5 КУБИКА

pin - СТИЖЕ НОВА ЦИСТЕРНА ОД 9,5 КУБИКА
Радници ЈКП „Богатић” дневно исцрпе 130 кубика отпадних вода из септичких јама. Нова цистерна ће бити вишенаменска док се не заврши канализациона мрежа

Богатићем и целом Мачвом свакодневно крстаре цистерне. Две припадају ЈКП «Богатић». Једна сваког јутра у Совљак, Глоговац и Црну Бару односи око 3 кубика исправне пијаће воде. Друга, фекална, дневно има најмање 20 тура и однесе 130 кубика отпадних вода из септичких јама. Остале (бројне) цистерне су у приватној својини.
Док у општинском седишту, Богатићу, постоји изграђена водоводна мрежа, канализацију немају ни варошица ни околних 13 села и отуда се фекалне цистерне свакодневно уочавају на улицама.
У ЈКП «Богатић» ускоро ће набавити нову цистерну капацитета 9,5 кубика, са циљем да задовоље захтеве стамбених заједница које су са предузећем потписале уговоре о пражњењу септичких јама.

Оглашена је лицитација старе фекалне цистерне и одлучили смо да купимо нову, већег капацитета. Питају појединци зашто се купује нова цистерна када ће се завршити изградња канализационе мреже. Питање је, лаички посматрано, у реду, али треба знати да и када буде прикључена канализациона мрежа, цистерна је неопходна. И градови који имају канализацију поседују цистерне јер мрежа треба да се одржава, дешавају се запушења, морају да се одржавају шахте – истичу у ЈКП «Богатић».
Ипак се рачуна да би у скорије време канализациона мрежа могла да буде пуштена, па ће се сада набавити троосовински камион са цистерном која ће моћи да се скине и возило добије другу намену.
Цистерне се ангажују и приликом великих падавина за црпљење «вештачких језера» на улицама, прилазима јавним установама и канала. Вишенаменску функцију би изгубиле завршетком изградње канализационе мреже.

Локална самоуправа иде у сусрет завршетку канализације. У овом пројекту имаћемо подршку државе. При крају је израда пројектне документације за фабрику за пречишћавање отпадних вода, која је, како је истакао председник Вучић у плану да се гради у оквиру програма Србија 2025 – истакао је Владан Попадић.

Д.Г.

Related Images: