Cisterna 1 102 CRNO 1205x642 - СТИЖЕ НОВА ЦИСТЕРНА ОД 9,5 КУБИКА
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

СТИЖЕ НОВА ЦИСТЕРНА ОД 9,5 КУБИКА

Радници ЈКП „Богатић” дневно исцрпе 130 кубика отпадних вода из септичких јама. Нова цистерна ће бити вишенаменска док се не заврши канализациона мрежа

Богатићем и целом Мачвом свакодневно крстаре цистерне. Две припадају ЈКП «Богатић». Једна сваког јутра у Совљак, Глоговац и Црну Бару односи око 3 кубика исправне пијаће воде. Друга, фекална, дневно има најмање 20 тура и однесе 130 кубика отпадних вода из септичких јама. Остале (бројне) цистерне су у приватној својини.
Док у општинском седишту, Богатићу, постоји изграђена водоводна мрежа, канализацију немају ни варошица ни околних 13 села и отуда се фекалне цистерне свакодневно уочавају на улицама.
У ЈКП «Богатић» ускоро ће набавити нову цистерну капацитета 9,5 кубика, са циљем да задовоље захтеве стамбених заједница које су са предузећем потписале уговоре о пражњењу септичких јама.

Оглашена је лицитација старе фекалне цистерне и одлучили смо да купимо нову, већег капацитета. Питају појединци зашто се купује нова цистерна када ће се завршити изградња канализационе мреже. Питање је, лаички посматрано, у реду, али треба знати да и када буде прикључена канализациона мрежа, цистерна је неопходна. И градови који имају канализацију поседују цистерне јер мрежа треба да се одржава, дешавају се запушења, морају да се одржавају шахте – истичу у ЈКП «Богатић».
Ипак се рачуна да би у скорије време канализациона мрежа могла да буде пуштена, па ће се сада набавити троосовински камион са цистерном која ће моћи да се скине и возило добије другу намену.
Цистерне се ангажују и приликом великих падавина за црпљење «вештачких језера» на улицама, прилазима јавним установама и канала. Вишенаменску функцију би изгубиле завршетком изградње канализационе мреже.

Локална самоуправа иде у сусрет завршетку канализације. У овом пројекту имаћемо подршку државе. При крају је израда пројектне документације за фабрику за пречишћавање отпадних вода, која је, како је истакао председник Вучић у плану да се гради у оквиру програма Србија 2025 – истакао је Владан Попадић.

Д.Г.