Bubanja 2021 Naslovna 1210x642 - ГЛУШЦИ: СЕЋАЊЕ НА ВОЈНИКЕ ПОГИНУЛЕ У НАТО БОМБАРДОВАЊУ
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

ГЛУШЦИ: СЕЋАЊЕ НА ВОЈНИКЕ ПОГИНУЛЕ У НАТО БОМБАРДОВАЊУ

pin - ГЛУШЦИ: СЕЋАЊЕ НА ВОЈНИКЕ ПОГИНУЛЕ У НАТО БОМБАРДОВАЊУ

Испред спомен обележја потпоручнику Милану Мијатовићу и десетару Малиши Миловановићу, на Бубањи, код Глушаца, данас је обележена 22. годишњица њиховог страдања од НАТО бомби, 30. априла 1999. године.

Vojska - ГЛУШЦИ: СЕЋАЊЕ НА ВОЈНИКЕ ПОГИНУЛЕ У НАТО БОМБАРДОВАЊУ

У присуству породица погинулих војника, венце свежег цвећа на спомен обележје положили су Синиша Пузић, председник Скупштине општине Богатић и Матија Миловановић, заменик председника Општине, представници 250. ракетне бригаде Војске Србије, Горан Пајић, председник месне заједнице Глушци, Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа, Мијољуб Јосиповић, председник СУБНОР-а Богатић и представници Општинског одбора СНС Богатић..

– Окупили смо се да одамо пошту нашим херојима који су бранећи нашу отаџбину од НАТО агресије на данашњи дан положили своје животе на браник отаџбине Њихова жртва никада не сме бити заборављена, она мора бити звезда водиља за наша будућа покољења. На нама је да их се сећамо, да отргнемо од заборава, да своју децу научимо да никада не забораве шта се догађало 1999. године – рекао је потпуковник Момчио Милинков, командант Трећег ракетног дивизиона за противваздушна дејства Војске Србије.

Porodica1 - ГЛУШЦИ: СЕЋАЊЕ НА ВОЈНИКЕ ПОГИНУЛЕ У НАТО БОМБАРДОВАЊУ

– Слике и сећања не бледе, напротив, ране су још увек свеже и боле као првог дана. Ми их никада нећемо заборавити јер имамо обавезу да чувамо сећање на наше јунаке. Те страшни злочини који су почињени према српском народу у 78 дана непрекидног лудила и зла којем смо били зложени као поносан народ и суверена независна земља, као хришћани можда ћемо једног дана моћи опростити, али никада нећемо заборавити све недужне жртве НАТО агресије, тог кукавичког, подмуклог, гнусног и злочиначког чина – рекао је између осталог Матија Миловановић, помоћник председника Општине Богатић.

Емотивно и са пијететом о погинулим војницима и страдању у НАТО агресији пре 22 године говорили су и Слободан Остојић, испред месне заједнице Глушци и Мијољуб Јосиповић, председник СУБНОР-а у Богатићу.

У потесу Бубања, у Глушцима, 30. априла 1999. године од НАТО бомби страдали су потпоручник Милан Мијатовић, из Београда, командир вода у 359. инжињеријском батаљону и десетар по уговору Малиша Миловановић из Краљева.

Док је у касним послеподневним сатима радио на уређењу радарског положаја за потребе 126. бригаде, од брујања грађевинске машине потпоручник Мијатовић није чуо налет авијације.  Десетар Миловановић је, чувши авионе, потрчао према њему да би га упозорио на опасност. Пројектил је, међутим, био бржи и директно погодио машину у којој је на лицу места погинуо потпоручник Милан Мијатовић, док је десетар Малиша Миловановић задобио смртоносне повреде од парчади пројектила.

Обојица су одликoвaни Meдaљoм зa врлинe у oблaсти oдбрaнe и бeзбeднoсти.

На месту где су изгубили животе херојима који су пали у одбрани отаџбине Општина Богатић и СУБНОР општине Богатић подигли су споменик 2000. године.

Д.Г.

Related Images: