Sednica Skupstine Naslovna - ОДБОРНИЦИ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ БОГАТИЋ У ЧЕТВРТАК ОДЛУЧУЈУ: СВАКОЈ БЕБИ ИЗ ОПШТИНСКЕ КАСЕ 50.000 ДИНАРА
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

ОДБОРНИЦИ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ БОГАТИЋ У ЧЕТВРТАК ОДЛУЧУЈУ: СВАКОЈ БЕБИ ИЗ ОПШТИНСКЕ КАСЕ 50.000 ДИНАРА

pin - ОДБОРНИЦИ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ БОГАТИЋ У ЧЕТВРТАК ОДЛУЧУЈУ: СВАКОЈ БЕБИ ИЗ ОПШТИНСКЕ КАСЕ 50.000 ДИНАРА

Одлука о значајној увећању једнократне новчане помоћи за норовоођену децу усмерена је на побољшање демографске слике у општини Богатић. Природни прираштај је годинама у минусу јер годишње умре скоро два и по пута више људи него што се роди деце.

Синиша Пузић, председник Скупштине општине Богатић, заказао је за четвртак седницу на којој ће одборници у локалном парламенту одлучивати о седам предложених тачака дневног реда.

Породице које су добиле принову од почетка ове године очекују да одборници усвоје нову одлука о једнократној новчаној помоћи за новорођенчад, јер она предвиђа да за свако дете рођено од почетка ове године породице из општинског буџета добију знатно већу новчану подршку.

– Према старој одлуци, породицама је исплаћивано 20.000 динара. Општинско веће је прошле недеље одлучило да подршка породицама буде значајнија, односно већа два и по пута и да износи 50.000 динара. Дужи низ година на подручју општине је негативан природни прираштај јер умире више људи него што се роди деце. Општина на овај начин жели да стимулише проширење породица и тако поправи неповољну демографску слику – истичу у локалној самоуправи.

Када одборници Скупштине општине, како се очекује, у четвртак изгласају одлуку, она ће ступити на снагу осмог дана од објављивања у „Службеном гласнику Општине Богатић“. Међутим, право на увећану новчану помоћ имаће све породице које су принове добиле почев од 1. јануара ове године.

-Породице које су оствариле право на једнократну новчану помоћ по ранијој одлуци, а чије дете је рођено 1. јануара ове године и касније пре ступања на снагу нове одлуке, имају право на исплату разлике, односно још 30.000 динара за свако дете. Овај износ ће општинска управа уплатити по службеној дужности када одлука ступи на снагу и није неопходно подносити захтев за исплату. Такође, породице које су поднеле захтев пре ступања на снагу нове одлуке и њихов предмет није окончан не морају да подносе нови захтев, пошто ће им бити исплаћено 50.000 динара у року од 30 дана од правоснажности решења – објаснили су у општинској управи.

Пред одборницима ће се у четвртак наћи и предлози одлука о усвајању локалног акционог плана запошљавања и допуњена одлука о изради плана детаљне регулације постројења за пречишћавање отпадних вода у Црној Бари, као и кадровска решења у надлежности Скупштине.

Д.Г.

Related Images: