Naslovna rotated e1623159348137 960x642 - МИНИСТАРКА МИХАЈЛОВИЋ У БОГАТИЋУ: ПОДРШКА НАСТАВКУ ТОПЛИФИКАЦИЈЕ ЈАВНИХ УСТАНОВА
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

МИНИСТАРКА МИХАЈЛОВИЋ У БОГАТИЋУ: ПОДРШКА НАСТАВКУ ТОПЛИФИКАЦИЈЕ ЈАВНИХ УСТАНОВА

pin - МИНИСТАРКА МИХАЈЛОВИЋ У БОГАТИЋУ: ПОДРШКА НАСТАВКУ ТОПЛИФИКАЦИЈЕ ЈАВНИХ УСТАНОВА

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, боравила је данас у радној посети Општини Богатић. Министарка је најпре посетила бушотину топле воде у Баиру и главну станицу топловода, а потом је са руководством Општине Богатић одржала радни састанак.

toplovod 840x630 - МИНИСТАРКА МИХАЈЛОВИЋ У БОГАТИЋУ: ПОДРШКА НАСТАВКУ ТОПЛИФИКАЦИЈЕ ЈАВНИХ УСТАНОВА

Милан Дамњановић, председник Општине Богатић се захвалио потпредседници Владе и министарки Михајловић и истакао да су разговори били конструктивни, а највише речи је било о обновљивим изворима енергије.

-Направили смо пресек стања, шта смо урадили и шта планирамо. То је да наставимо топлификацију установа, Културно-образовног центра, Библиотеке, Дома здравља и цркве у Богатићу – истакао је Дамњановић

Општина Богатић је у Европи препозната по непресушним изворима топле воде и као пример добре праксе у експлоатацији геотермалне енергије, када је завршена изградња топловода који загрева више јавних установа. Дамњановић је затражио подршку државе у реализацији овог пројекта који је значајан због замене класичних извора енергије, заштите животне средине и великих уштеда у буџету.

zajednicka 840x630 - МИНИСТАРКА МИХАЈЛОВИЋ У БОГАТИЋУ: ПОДРШКА НАСТАВКУ ТОПЛИФИКАЦИЈЕ ЈАВНИХ УСТАНОВА

Министарка Михајловић је обећала финансијску подршку државе наставку процеса топлификације јавних установа у Богатићу. Она је истакла да ће подршка државе стићи брзо, у наредних два до три месеца.

Када је у питању загревање домаћинстава, истакла је да би то била трећа фаза коју ће држава подржати с обзиром на значај и потенцијал обновљивих извора енергије.

-Корист је и финансијска, али пре свега за заштиту животне средине, процена је да се годишња емисија угљен-диоксида смањи за 500 тона. Одличан састанак смо имали данас, разговарали смо о томе како да се геотермална енергија даље користи, да идемо у следећу фазу, али и како да започнемо истражне радње у Владимирцима. Наћи ћемо начин да једним делом финансирамо обе општине. Порука свим осталим локалним самоуправама је да је пред нама друго време и велика штета је да не искористимо оно што имамо и што је велики потенцијал. Причали смо и о два важна закона – о рационалној употреби енергије и енергетској ефикасности. Учинићемо све као Влада и Министарство да овакве пројекте подржимо и заједно их реализујемо. Да не причамо само о потенцијалима, а да не видимо ефекте реализације. Богатић је огледни пример, не само у Србији, већ је препознат и у свету. Ово је важна година за енергетику и све што радимо је за брже окретање зеленој економији – истакла је Михајловићева.

rukovodstvo 840x630 - МИНИСТАРКА МИХАЈЛОВИЋ У БОГАТИЋУ: ПОДРШКА НАСТАВКУ ТОПЛИФИКАЦИЈЕ ЈАВНИХ УСТАНОВА

Радном сасатанку присуствовали су и начелник Мачванског округа Владан Красавац, који је истакао да усвајање четири нова закона у енергетици и рударству представља револуцију јер они доносе велике промене окрузима и општинама у Србији и Горан Зарић, председник Општине Владимирци, који је изразио задовољство што су данас дефинисани могућности и кораци сарадње.

Д.Г.

Related Images: