djido naslovna 1094x642 - "ЂИДО" ОДУШЕВИО ПРЕМИЈЕРОМ ИГАРА ШАБАЧКЕ ПОСАВИНЕ (ФОТО ГАЛЕРИЈА)
АРТИКУЛИРАЊЕ ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

„ЂИДО“ ОДУШЕВИО ПРЕМИЈЕРОМ ИГАРА ШАБАЧКЕ ПОСАВИНЕ (ФОТО ГАЛЕРИЈА)

pin - "ЂИДО" ОДУШЕВИО ПРЕМИЈЕРОМ ИГАРА ШАБАЧКЕ ПОСАВИНЕ (ФОТО ГАЛЕРИЈА)

Чланови фолклорног ансамбла „Ђидо“ и народни оркестар још једном су вечерас потврдили да немају премца на аматерској фолклорној сцени Србије, да су са разлогом понос Богатића и да су одавно достигли највише професионалне стандарде.

Премијером кореографије Игре Шабачке Посавине, чији је аутор Милош Симић, подигли су публику на ноге. Раскошни костими, музички аранжман, разиграност ансамбла на великој сцени, стандардно врхунско музицирање чланова оркестра под вођством Зорана Пузића, све упаковано по мери, „затегнуто“ до савршенства, а лагано и лепршаво до мере у којој је тешко контролисати ноге које би саме да заиграју.

Игре Шабачке Посавине су нови бисер на низу кореографија „Ђида“ које се памте – по тежини и опет лакоћи (ваљда што су на сцени професионалци), раскоши у сваком смислу (од ношње до осмеха упркос зноју на лицу), а који ће се, гарантовано, више пута тражити на бис.

Било је на репертоару „Ђида“ више кореографија блиских поднебљу Мачве које, уз све горе наведено, освајају и локалпатриотизмом (Игре из околине Београда, на пример), али у односу на њих најновија кореографија има још једну вредност више – потписује је Милош Симић, велики зналац фолклора, учитељ генерација деце и младих заљубљених у традиционалну игру и песму, а последњих година и озбиљан истраживач традиције и аутор.

Д.Г.

У галерији погледајте детаље вечерашњег наступа ФА „Ђидо“ са кореографијом Игре Шабачке Посавине.

Related Images: