7 1000x642 - ДАН СЕЋАЊА НА КРАЈ ВЕЛИКОГ РАТА: ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

ДАН СЕЋАЊА НА КРАЈ ВЕЛИКОГ РАТА: ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА

pin - ДАН СЕЋАЊА НА КРАЈ ВЕЛИКОГ РАТА: ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈА

Дан примирја у Првом светском рату обележен полагањем венаца на спомен облежја у Богатићу и Бадовинцима

Председник општине Богатић Милан Дамњановић положио је данас, у оквиру обележавања Дана примирја у Првом светском рату, венац на споменик „Сељацима и ратницима Мачве од 1912-1918. године“ у Богатићу, као и на спомен обележје у Бадовинцима на Лиманској ади где је храбра српска војска бранила Србију и Мачву од надмоћнијег непријатеља.

У свом обраћању, председник је казао да се окупљајући пред овим споменицима, негује сећање на знане и незнане јунаке и да на темељима њихове жртве и слободарских идеала, ми данас градимо стабилнију и лепшу будућност уз наду да смо достојни потомци њихових великих дела. Прошлост не сме стајати на путу будућности и напретка, али и не сме бити препуштена забораву. Оно чему је и траг времена дао потврду је чињеница да никада ништа неће моћи да умањи снагу сећања на херојска дела истинских јунака који су извојевали слободу за све нас и који су данашњим генерацијама осветлили будућност.

Дамњановић је подсетио да је у Великом рату огромна жртва херојски поднета како би наш народ и његова војска, која је увек била саставни део српског бића, сачували свој национални идентитет, опстанак и достојанство. Јунаштво српског народа и војске у Првом светском рату су историјске чињенице – непобитне чињенице о слави и огромном доприносу Србије победи добра над злом, победи која нас чини поносним слободарским народом. Народом који је током целог свог постојања својим недужним животима градио праведнији и бољи свет, заснован на високим моралним и етичким вредностима.

Као што цвет „Наталијина рамонда“ познат и под називом „Феникс“, јер има способност да када се и потпуно осуши, поново оживи након што се залије и који је симбол данашњег празника, тако је симболично у Великом рату и српски народ одбио да се „исуши“ и баш као и „Феникс“ храбро је устао и величанствено победио. Дамњановић је одао почаст свим настрадалима уз речи: „Нека је вечна слава и велико хвала свим херојима Великог рата“.

У знак сећања на дан када је потписано примирје у Првом светском рату у француском граду Компијену, венце су положили и представници Удружења потомака ратника 1912.-1920. из Богатића, делегација СУБНОРА-а Богатић, као и представници потомака ратника Другог Топличког гвозденог пука и Месне заједнице Бадовинци.

Related Images: