1 3 - (ФОТО) ДАН НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ "ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ" - КЉУЧНИ СЕГМЕНТ КУЛТУРЕ
АРТИКУЛИРАЊЕ ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

(ФОТО) ДАН НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ „ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ“ – КЉУЧНИ СЕГМЕНТ КУЛТУРЕ

pin - (ФОТО) ДАН НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ "ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ" - КЉУЧНИ СЕГМЕНТ КУЛТУРЕ

Дан када је рођен Јанко Веселиновић – 13. мај као свој дан обележава Народна библиотека која носи име великог књижевника.

3 1 840x630 - (ФОТО) ДАН НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ "ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ" - КЉУЧНИ СЕГМЕНТ КУЛТУРЕ
Обележавање Дана библиотеке

На свечаности приређеној поподне у просторијама библиотеке, у присуству запослених, чланова органа управљања, представника локалне самоуправе и гостију, евоцирана су сећања на историјат библиотекарства у Богатићу. Она сежу до давне 1946. године када је у Богатићу основана Народна књижница са читаоницом у коју су читаоци из Мачванског среза сами доносили књиге.

5 2 840x630 - (ФОТО) ДАН НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ "ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ" - КЉУЧНИ СЕГМЕНТ КУЛТУРЕ
Мина Шанковић је подсетила на историјат библиотекарства у општини Богатић

-Прва Народна књижница са читаоницом налазила се у данашњој Улици војводе Степе (сада је ту познати кафе Хавана).

Од 1960. године установа носи име Јанка Веселиновића. Раније је библиотека радила у саставу Заједнице домова културе и Културно-образовног центра, а као самостална установа од јавног значаја ради од 2011. године – наведено је у уводном обраћању које је прочитала Мина Шанковић.

4 2 840x630 - (ФОТО) ДАН НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ "ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ" - КЉУЧНИ СЕГМЕНТ КУЛТУРЕ
Драгица Тешић, директорка Народна библиотеке „Јанко Веселиновић“

Директорка Драгица Тешић је истакла како је Народна библиотека „Јанко Веселиновић“ један од кључних сегмената културних активности у општини Богатић и захвалила се запосленима и локалној самоуправни и Библиотеци шабачкој на подршци у остваривању програма рада.

– Поносимо се са више од 2000 уписаних чланова и преко 40 000 примерака књига и бројним програмима који се организују током године и учешћем у програмима других установа у нашој општини – истакла је директорка Тешић.

Она је додала да библиотека успешно сарађује са осталим јавним установама, Библиотеком шабачком као матичном библиотеком за подручје Мачванског округа, Народном библиотеком Србије, али и са основним школама и Средњом мачванском школом.

2 2 840x630 - (ФОТО) ДАН НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ "ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ" - КЉУЧНИ СЕГМЕНТ КУЛТУРЕ
Исидора Тетиковић

У пригодном програму учествовала је солисткиња Исидора Тетиковић, која је интерпретирала две мелодије.

Испред локалне самоуправе, која је оснивач Народне библиотеке, свечаности је присуствовао Синиша Пузић, председник Скупштине општине Богатић.

Д.Г.