Nikola Ostojic skok u vis - ХАРАМБАША НИКОЛА ЈЕ ПОНОС САЛАША ЦРНОБРСКОГ!
АРТИКУЛИРАЊЕ ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

ХАРАМБАША НИКОЛА ЈЕ ПОНОС САЛАША ЦРНОБРСКОГ!

pin - ХАРАМБАША НИКОЛА ЈЕ ПОНОС САЛАША ЦРНОБРСКОГ!

Никола Остојић из Салаша Црнобрског  је освојио другу титулу „хајдучког харамбаше“! Он је понос свог села и целе Мачве јер хајдучки вођа може да буде само најснажнији, најспретнији и најбржи момак, какви су били  хајдуци из дружине хајдука Станка о којима је у свом најчитанијем роману писао завичајни књижевник Јанко Веселиновић.

Harambase 910x630 - ХАРАМБАША НИКОЛА ЈЕ ПОНОС САЛАША ЦРНОБРСКОГ!

Пред неколико хиљада људи који су се сјатили на обали Дрине у Црној Бари и традиционалну културно-туристичку манифестацију  „Хајдучко вече“ наследник хајдук Станка је исукао сабљу коју као награду кући носи победник  овог  јединственог надметања организованог први пут 1966. године.

– Као дете сам долазио да пратим такмичење момака и маштао да једног дана и ја постанем харамбаша. Трећи пут учествујем, а ово ми је друга титула. Победио сам и пре две године, а лане сам освојио друго место. Волим да се такмичим на овој манифестацији зато што негује традицију наше Мачве – прича Никола.

Nikola Ostojic - ХАРАМБАША НИКОЛА ЈЕ ПОНОС САЛАША ЦРНОБРСКОГ!

Знао је да и осталих седам момака против којих се такмичи желе ласкаву  па се пет месеци посветио вежбама снаге и издржљивости. У даљ из места је скочио 3,26 метара па су из публике коментарисали „да има федере у ногама“, у вис преко пања попут лептира је скочио највише  – 121 центиметар. Уз дрво се  брзином муње попео за 4,06 секунди, а противнике је намучио и у борби на брвну, бацању камена с рамена и надвлачењу клипка.

Уз две сабље са хајдучких надметања у Црној Бари, Никола у својој колекцији има још две са такмичења за „Дубљанског војводу“ са манифестације посвећене Боју на Дубљу из Другог српског устанка и једну са хајдучког вишебоја у Гучи.

Д.Г.

Related Images: