8 1200x642 - ЗБОГ ПОЖАРА НА ДЕПОНИЈИ ВЕЛИКО ЗАГАЂЕЊЕ ВАЗДУХА У БОГАТИЋУ
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

ЗБОГ ПОЖАРА НА ДЕПОНИЈИ ВЕЛИКО ЗАГАЂЕЊЕ ВАЗДУХА У БОГАТИЋУ

pin - ЗБОГ ПОЖАРА НА ДЕПОНИЈИ ВЕЛИКО ЗАГАЂЕЊЕ ВАЗДУХА У БОГАТИЋУ

Због пожара на градској депонији „Нишно поље“ ваздух у Богатићу је загађен. Концентрација ПМ 2,5, и ПМ10 честица, као и азот-диоксида  је вишеструко већа од дозвољене током дана, а нарочито увече, ноћу и у јутарњим  часовима. Све више људи, нарочито хронични болесници осећају симптоме гребања у грлу и отежаног дисања и требало би што краће да бораве на отвореном.

Трећи дан ватрогасци-спасиоци из Богатића и Шапца са радницима ЈКП „Богатић“ гасе пожар на градској депонији и неизвесно је када ће бити потпуно угашен.

11 473x630 - ЗБОГ ПОЖАРА НА ДЕПОНИЈИ ВЕЛИКО ЗАГАЂЕЊЕ ВАЗДУХА У БОГАТИЋУ

Данас нема отвореног пламена на депонији, али ватра тиња у дубини наслага отпада који се лагеровао четрдесет година. Иако је од недеље изручено више стотина тона воде, висока температура и густ дим онемогућавају приступ да би се ватра потпуно угасила. Због тога и услед атмосферских прилика у вечерњим сатима дим јаче почиње да куља и шири се.

– Не зна се поуздано како је дошло до пожара, да ли услед самозапаљивања услед високе температуре или га је изазвао неко од несавесних сакупљача секундарних сировина – наводи се у саопштењу ЈКП „Богатић“ и додаје да не могу да процене када ће пожар бити угашен.

Централна градска депонија горела је у исто време пре две године, али су размере пожара биле мање и брже је угашен.

6 473x630 - ЗБОГ ПОЖАРА НА ДЕПОНИЈИ ВЕЛИКО ЗАГАЂЕЊЕ ВАЗДУХА У БОГАТИЋУ

Иначе, последњих година овде се одлажу незнатне количине комуналног отпада пошто се смеће као и папир, стакло, метал и остали рециклабилни отпад организовано прикупља и лагерује  на регионалну депонију „Срем-Мачва“.

У плану је потпуно затварање депоније, а грађани коментаришу да је осим тога неопходно и уложити додатна средства у опремање  ватрогасно-спасилачке јединице за ефикасно реаговање у сличним ситуацијама. 

–  Видим да непрекидно дању и ноћу пуне камион водом и одлазе на депонију. То су вредни, способни и пожртвовани момци, али камионе имају старе, из прошлог века и како сам чуо само је један исправан јер други месецима није поправљен – рекао је мештанин Богатића.

Д.Г.