Otrovano meso i kosti 1200x642 - БЕЗДУШНО: ШЕСТ ПАСА ОТРОВАНО ФУРАДАНОМ
ИСТАКНУТО РЕГИОН ТРАКА

БЕЗДУШНО: ШЕСТ ПАСА ОТРОВАНО ФУРАДАНОМ

pin - БЕЗДУШНО: ШЕСТ ПАСА ОТРОВАНО ФУРАДАНОМ

На шабачком хиподрому су у четвртак ујутро остали неми пред ужасним призором шест мртвих паса. Стресном почетку радног дана  се нису надали јер их је група паса свако јутро дочекивала умиљато се врзмајући око ногу. Никоме нису сметали, редовно су добијали храну јер је о њима бринуло неколико хранитеља.

– Један пас је био власнички, остали нису имали чипове, а једна кујица је била скотна. Ово је један од најдрастичнијих случајева бездушног односа према животињама. По нашој пријави на терен је изашао ветеринарски инспектор , полиција и запослени у зоохигијени и надамо се да ће се отворити истрага и починилац процесуирати – рекла је Весна Теодоровић из Удружења за заштиту животиња „Право на живот“.

Међу мртвим псима на трави је пронађен отров који су највероватније појели са храном. Узети су узорци отрова и чекају се резултати анализе, али се претпотавља да су пси отровани пестицидом Фураданом чија је употреба код нас забрањена.

– Страшно је да су пси убијени забрањеним отровом, али је тешко схватити да неко ко је имао намеру да отрује псе није размишљао да угрожава и људе. Хиподром је јавно место где се окупља доста људи и деце, а Фурдан је веома токсичан – наводе у Удружењу „Право на живот“.

Током дана се на хиподрому није појавило и неколико мачака које су извесно време „становници“ хиподрома и у шабачком удружењу за заштиту животиња са разлогом страхују да су и оне отроване.

Удружење је на друштвеним мрежама уз напомену да су фотографије и снимци узнемирујући ипак објавило хорор сцене са хиподрома иако су знали да ће због тога од појединих пратилаца њихових активности бити критиковани.

– Ми смо прошле године поднели 20 пријава против Н.Н. и познатих починилаца у случајевима када су животиње злостављане или свирепо убијене. Имамо подршку великог броја грађана који су се охрабрили и чија свест о заштити животиња је на вишем нивоу па нам пријављују такве случајеве. Тужно је што се све заврши на пријави коју поднесемо и надлежне институције би требало више да се ангажују на откривању и процесуирању нехуманих починилаца – рекла је Теодоровић.

Д.Г.

Насловна фотографија: Илустрација, архива Мачва Прес

Related Images: