Traktor tehnicki pregled 1210x642 - (ФОТО-ВИДЕО) БЕСПЛАТНА ПРОВЕРА ТЕХНИЧКЕ ИСПРАВНОСТИ ТРАКТОРА
ИСТАКНУТО ЛОКАЛ ИНФО ТРАКА

(ФОТО-ВИДЕО) БЕСПЛАТНА ПРОВЕРА ТЕХНИЧКЕ ИСПРАВНОСТИ ТРАКТОРА

pin - (ФОТО-ВИДЕО) БЕСПЛАТНА ПРОВЕРА ТЕХНИЧКЕ ИСПРАВНОСТИ ТРАКТОРА

Трактори су у јесен, више него у било којем периоду године, чешћи учесници у јавном саобраћају јер у ово време пољопривредници обављају два важна посла на њивама – бербу кукуруза и сетву пшенице.

Traktor tehnicki pregled1 - (ФОТО-ВИДЕО) БЕСПЛАТНА ПРОВЕРА ТЕХНИЧКЕ ИСПРАВНОСТИ ТРАКТОРА
Око 2.500 трактора није исправно – технички преглед је неопходан због безбедности у саобраћају

У Мачви има око 5000 трактора и углавном су технички исправни нови, којих је половина од укупног броја.  Полицијска управа у Шапцу и полицијска станица у Богатићу покренули су кампању техничких прегледа са циљем да се  омогући свим власницима  трактора да без плаћања провере исправност својих машина.

– С обзиром на то да је у овом периоду повећан број трактора на путевима, саобраћајна полиција ће превентивно заустављати ове возаче и подсећати их да је неопходно да возила буду технички исправна како би безбедност свих учесника у саобраћају била на што вишем нивоу – навели су у полицији и додали да власници могу проверу исправност трактора урадити бесплатно у три сервиса који обављају технички преглед – „Мачва пут“ у Клењу, „Брокер“ и „Д-М“ у Богатићу.

У једном од њих, сервису „Мачва пут“, спремни су за кампању која почиње 18. и траје до 23. септембра.

Технички преглед трактора у сервису „Мачва пут“ Бадовинци у Клењу

Жарко Товиловић објашњава да уобичајено врше технички преглед трактора који се обавља једном и том приликом добија трајна налепница, а власник трактора сваке године продужава полису осигурања.

– Визуелним прегледом утврђујемо број шасије и број мотора, проверавају се инсталације и сигнализација, кочнице, уколико трактор нема кабину мора да има ретровизор, гуме морају бити истих димензија на осовинама и од истог произвођача  – каже Товиловић и на основу  вишегодишњег искуства наводи да су најчешће код трактора неисправне кочнице и електроинсталације.

Traktor tehnicki pregled2 - (ФОТО-ВИДЕО) БЕСПЛАТНА ПРОВЕРА ТЕХНИЧКЕ ИСПРАВНОСТИ ТРАКТОРА
На тракторима најчешће неисправне електроинсталације и кочнице

– Сигнализација се нарочито потенцира јер је законом прописано је да на трактору мора да буде исправно ротационо светло како би у ноћној вожњи био уочљив на путу. Овај и друге недостатке мајстори отклањају у сервису – додаје Товиловић.

Иван Вуловић из Бадовинаца  поседује трактор новије генерације „Klas celtis 436“  за који би ретко ко поверовао да  је стар 16 година. Млади домаћин прича да води рачуна о својој вредној машини, али и редовно проверава техничку  исправност.

– То чиним збоје своје и безбедности других учесника у саобраћају. Због лоших путева најчешће се кваре електроника и инсталације, а уз све остало сигнализација је најбитнија за безбедност на путу – истиче Вуловић.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, у Србији се годишње догоди око 500 несрећа у којима учествују трактори и у таквим несрећама погине више од 30 људи. Овог лета, у време интензивних пољопривредних радова за мање од три месеца на путевима у Србији је у несрећама у којима су учествовали трактори било чак 13 жртава.

Д. Грујић

Related Images: