Monoksil Badovinci 1210x642 - ТУМБАС ИЗ 18. ВЕКА ИЗВАЂЕН ИЗ ДРИНЕ, БИСЕР ПРОШЛОСТИ КОЈИ МОРА ДА СЕ САЧУВА
ИСТАКНУТО ТРАКА

ТУМБАС ИЗ 18. ВЕКА ИЗВАЂЕН ИЗ ДРИНЕ, БИСЕР ПРОШЛОСТИ КОЈИ МОРА ДА СЕ САЧУВА

pin - ТУМБАС ИЗ 18. ВЕКА ИЗВАЂЕН ИЗ ДРИНЕ, БИСЕР ПРОШЛОСТИ КОЈИ МОРА ДА СЕ САЧУВА

Из Дрине код Бадовинаца изронио је изузетно вредан примерак чамца који је у употреби био пре три века.

Мештанин овог села уочио је пре десетак дана у реци дугачко удубљено дрво, извукао га на обалу и пренео кући. Стручњаци који су га прегледали, Гордана Каровић из Музеја науке и технике, Зоран Тошић из Музеја Јадра у Лозници и Бранислав Станковић из Народног музеја у Шапцу  тврде да због велике историјске вредност треба да се сачува.

– Овај моноксил је из половине 18. века и  уколико буде било подршке и разумевања Мачва ће бити богатија за један вредан експонат који сведочи о њеној богатој прошлости – каже историчар Бранислав Станковић из шабачког Народног музеја.

Monoksil Badovinci 1 880x630 - ТУМБАС ИЗ 18. ВЕКА ИЗВАЂЕН ИЗ ДРИНЕ, БИСЕР ПРОШЛОСТИ КОЈИ МОРА ДА СЕ САЧУВА

Моноксили су чамци који су прављени удубљивањем огромног храстовог стабла. Примерак који је пронађен је дугачак више од 11 метара и према уоченим детаљима је процењено да је стабло храста од којег је направљен расло у шуми још средином 15. века. По облику, спојевима и детаљима који потврђују да је био везиван, као што су у прошлости тумбаси челичним конопцем везани за обалу и подупирани гредама, закључује се да је ово откриће управо моноксил који је некада имала свака воденица на Дрини.

– Ово је тек други моноксил који је извађен из Дрине. Први је пронађен пре 12 година, конзервиран је и налази се у Музеју Јадра у Лозници – додао је Станковић.

Стручњаци су решени да спасу чамац којем је, као ретком бисеру историје овог краја место у музеју, а могао би да буде и туристичка атракција Мачве. Слажу се да не би требало допустити да послужи за потпалу у предстојећим зимским данима. Такву судбину је, наиме, доживео примерак који је изронио пре четири године на Дрини у Црној Бари и преко ноћи, исечен тестером.

Д. Грујић

Фотографије: Приватна архива/Бранислав Станковић

Related Images: