ZJZ Naslovna - САОПШТЕЊЕ ДИРЕКТОРА ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ШАБАЦ
ИСТАКНУТО РЕГИОН ТРАКА

САОПШТЕЊЕ ДИРЕКТОРА ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ШАБАЦ

pin - САОПШТЕЊЕ ДИРЕКТОРА ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ШАБАЦ

Због злоупотребе политичке кампање одређених политичких организација и појединаца предвођених бившим градоначелником Шапца Небојшом Зеленовићем, и позивањем на „нестручност“ оних који посао мониторинга квалитета ваздуха раде више од четири деценије, пре свега желимо да вам се свима захвалимо, јер бар сте најзад показали ко стоји иза разноразних удружења, која имају искључиво политикантске, а не еколошке циљеве. 

Већ смо најавили да очекујемо  још политичких злоупотреба ове озбиљне теме која нам је свима заједно значајан проблем. Али то вас није брига, потпуне неистине, оптужбе и одсуство предлога решења заједничка су карактеристика свих ваших напада. Нисте никада одговорили ни нама, а ни грађанима, шта је са  пропалом гасификацијом Шапца, под паролом „гас је спас“, када сте кроз енормне трошкове прикључења и рачуна за гас потпуно уништили идеју потпуне гасификације Шапца. Преварени грађани су се тада масовно вратили огреву на чврсто гориво. Зашто се не помене тадашња политика шабачке Топлане да се прикључак на даљинско грејање наплаћује једнако као и целокупни трошкови увођења грејања у стан или кућу. Тиме су грађани приморани да своја домаћинства греју на чврста горива. Да ли треба да им то забранимо, поготово данас када енергетска криза хара светом? Како се грејете ви „еколошки“ активисти? Покажите личним примером, ако живите у кући, како се грејете. Сви су свесни проблема, и тога да се не може решити одмах, али престаните са политичким злоупотребама. Хоћете ли забранити грејање грађанима на чврсто гориво?

Оно што је заиста трагикомично је и што никада нисте прочитали годишњи извештај Завода за јавно здравље Шабац о резултатима мерења у 2020. години.

Поред чињенице да сте издвајали минимална средства, ви сте у једном периоду дуговали Заводу за јавно здравље Шабац вредност износа мониторинга за више од годину дана!

Зашто се не похвалите тим улагањем у праћење квалитета животне средине?

 А могли сте да нађете и потрошите јавна средства за произвољно мерење квалитета ваздуха од стране приватне фирме, и то на неадекватном месту, и са издавањем резултата који су билу у супротности са регулативом која регулише ту област. Колико је то коштало то бацање новца грађана Шапца ?!

Да вас све поштедимо мука око читања целог извештаја, ово су вам делови који дају више него јасне закључке какав је био квалитет ваздуха у тој „зеленој“ години:

Суспендоване честице ПМ10: Прекорачена је просечна годишња гранична вредност (41,2 µг/м3), гранична вредност на годишњем нивоу (40 µг/м3), а вредност  за 24 часа, гранична вредност прекорачена је током 29 дана.

Суспендоване честице ПМ2,5: Прекорачена је толерантна годишња вредност (30,1 µг/м3), гранична толерантна вредност на годишњем нивоу (30 µг/м3). То је веће прекорачење, јер се ради о већој вредности у односу на годишњу граничну вредност. Да појаснимо, јер ионако не знате ништа.

Флуороводоник: једно прекорачење дневне граничне вредности за флуороводоник на  мерном месту Бенска бара (3 µг/м3) током  месеца марта.  

Чађ: број дана са прекораченом  максимално дозвољеном дневном вредношћу на мерном месту Касарна износи 48, на мерном месту Аутобуска станица 51, а на мерном месту Бенска бара 43.

Укупне таложне материје: просечна годишња вредност је била 365,6 мг/м2/дан на мерном месту Аутобуска станица, а 262,3 мг/м2/дан на мерном месту Бенска бара, што је више од максимално дозвољене вредности за календарску годину. (200 мг/м2/дан).  Забележено је једно прекорачење месечне максимално дозвољене вредности (450 мг/м2/дан) на мерном месту Бенска бара и два прекорачења месечне максимално дозвољене вредности (450 мг/м2/дан) на мерном месту Аутобуска станица.

У време када сте ви бринули о грађанима Шапца, у унапређење мониторинга квалитета ваздуха није уложено ништа.

Током 2023. године је у Шапцу почела да ради најмодернија аутоматска мерна станица са израчунавањем европског индекса квалитета ваздуха, и са давањем јасних здравствених препорука путем портала Шабац Еко. Повећан је и број места на којима се мере суспендоване честице. Да ли сте икада размишљали о потреби постојања мерног места на Чавићу? Јасно је да ни то никада нисте  урадили, а сада је и то мерно место успостављено.

Иза кампање која је имала задатак да покуша да дискредитују ова значајна унапређења сте очито увек стајали Ви господине „Зелени“ Зеленовићу.

Вас екологија, као и друге Ваше сателите, занима само као средство за креирање лажних обећања на путу преузимања власти и буџета нашег лепог града.

Заштита животне средине је озбиљна тема, на којој заједно раде држава, институције и одговорни грађани, а не појединци који се возају у Мајбаху, или се „друже“ са добро познатим тровачима из Зајаче.

MSc. Dr Branko M. Vujković

VD direktora

Zavod za javno zdravlje Šabac

(Саопштење Завода за јавно здравље у интегралној верзији)

Related Images: