Slobodan spasao labuda Privatna arhiva - СЛОБОДАНА ЗАДИРКИВАЛИ КАДА ЈЕ СПАСАО ЛАБУДА, ИМАО ЈЕ ЈАКУ ПОРУКУ
ИСТАКНУТО ТРАКА

СЛОБОДАНА ЗАДИРКИВАЛИ КАДА ЈЕ СПАСАО ЛАБУДА, ИМАО ЈЕ ЈАКУ ПОРУКУ

pin - СЛОБОДАНА ЗАДИРКИВАЛИ КАДА ЈЕ СПАСАО ЛАБУДА, ИМАО ЈЕ ЈАКУ ПОРУКУ

Промрзлог,  гладног и рањеног младог лабуда који је „залутао“ у центру Равња код Сремске Митровице  спасао је Слободан Николић из овог места. 

Иако не познаје ћуд ових птица, сем што је слушао да старији лабудови могу да буду агресивни, зауставио је аутомобил и без размишљања за њим потрчао по снегу и поледици да би га ухватио. У тој намери, да би птицу вратили у природно станиште, помогао му је комшија Мија Кузмић. 

– После десет минута јурњаве некако смо успели. Бежао је, а ми смо трчали за њим и сустигли га у сокаку где смо га опколили. Није покушавао да узлети, рекао бих да је млада птица. Могуће да је младунче једног пара који се настанио на бари у нашем селу и да је одатле одлетео када се бара заледила, па тако залутао у село – испричао је Слободан који је на кратко, док нису стигли запослени из Резервата природе „Засавица“  лабуда збринуо код своје куће.

2 2 852x630 - СЛОБОДАНА ЗАДИРКИВАЛИ КАДА ЈЕ СПАСАО ЛАБУДА, ИМАО ЈЕ ЈАКУ ПОРУКУ

Испод левог лабудовог крила Слободан је видео  црвену флеку за коју је помислио да је настала приликом пада или када су птицу напали пси луталице.

– Лутајући по селу сигурно не би преживео. Неко од мештана би га нахранио па не би угинуо од глади, а можда би га растргли пси луталице. О томе сам размишљао када сам зауставио ауто да бих му помогао  – каже Слободан.

Многи у селу су похвалили Слободанов племенит гест јер се захваљујући њему нејака птица вратила у своје јато. То је потврдио директор Резервата „Засавица“ Слободан Симић, који је рекао да су лабуда прегледали ветеринари, а наконшто су га нахранили он је одлетео.

– Било је и оних који су ме задиркивали и питали да ли бих јурио изгубљено свињче као што сам спасавао лабуда. Свињче има газду, па нека га он тражи и јури, помогао бих и ја, али то није исто. Не верујем да има људи који  немају осећај да треба помоћи птицама у невољи. Ко ће, ако не човек – рекао је Слободан.

Д.Грујић

Фотографије: Приватна архива

Related Images: