4 e1717400764118 1200x642 - ДОБРОТВОРКИ СТАНИ МИЛАНОВИЋ У ЗАХВАЛНОСТ ОСЛИКАЛИ "СТАНИНО СОКАЧЕ"
ИСТАКНУТО ТРАКА

ДОБРОТВОРКИ СТАНИ МИЛАНОВИЋ У ЗАХВАЛНОСТ ОСЛИКАЛИ „СТАНИНО СОКАЧЕ“

pin - ДОБРОТВОРКИ СТАНИ МИЛАНОВИЋ У ЗАХВАЛНОСТ ОСЛИКАЛИ "СТАНИНО СОКАЧЕ"

Стана Милановић, родом из Белотића, задужбинарка је данашње Економско-трговинске школе у Шапцу која од 2017. године носи њено име

Успомену на добротворку Стану Милановић  чувају генерације ученика и професора Економско-трговинске школе  у Шапцу као захвалност што је далеке 1891. године тестаментом завештала да се њена имовина после смрти прода и сагради школска зграда. Школа постоји од 1947. године и поводом 77 година „Недељу заједништва и сећања“ посветили су задужбинарки и обележили на оригиналан начин – отварањем „Станиног сокачета“.

5 473x630 - ДОБРОТВОРКИ СТАНИ МИЛАНОВИЋ У ЗАХВАЛНОСТ ОСЛИКАЛИ "СТАНИНО СОКАЧЕ"

– Станино сокаче представља улаз у школу и симболично нови почетак и ново поглавље у животу свакод нашег ученика.  Осликано је као ћилим који представља симбол наше културе, па је истовремено повратак традицији –  каже директорка школе Соња Јокић.

Ђаци су, уз подршку  професора  две седмице стрпљиво, прецизно и са великом посвећеношћу осликавали „сокаче“ због сазнања да на овај начин негују праве вредности.

– Сваког дана, када закорачимо у школу, овај простор подсећа на традицију школе и на светао пример доброчинства  Стане Милановић која није била школована, али је визионарски тестаментом своју имовину наменила образовању младих – рекла је матуранткиња у овој школи и додала како верује да ће захвалност имати и нове генерације. 

Економско-трговинска школа од 2017. године носи име Стане Милановић,  а ученици и запослени су јој се раније одужили уређењем простора названог „Станин кутак“ и поставком у којој доминирају тестамент и портрет који је по сећању урадио Хакија Куленовић.

Д. Грујић

Related Images: