5 1 1170x642 - ЖЕТВА ПОРАНИЛА: ДРАГАН ВЕЋ ПОЖЕО И ЈЕЧАМ И ПШЕНИЦУ
ИСТАКНУТО ТРАКА

ЖЕТВА ПОРАНИЛА: ДРАГАН ВЕЋ ПОЖЕО И ЈЕЧАМ И ПШЕНИЦУ

pin - ЖЕТВА ПОРАНИЛА: ДРАГАН ВЕЋ ПОЖЕО И ЈЕЧАМ И ПШЕНИЦУ

Жетва је у Мачви почела три седмице раније него претходних година, па пољопривредници истовремено жању и јечам и пшеницу.

– Ја ово не памтим да жетва почне пре Видовдана, а камоли да за два дана пожањем и јечам и пшеницу. Прекјуче сам пожео пола хектара ране сорте јечма, јуче другу половину, а данас два хектара пшенице – каже домаћин Драган Лукић из Салаша Ноћајског.

3 975x630 - ЖЕТВА ПОРАНИЛА: ДРАГАН ВЕЋ ПОЖЕО И ЈЕЧАМ И ПШЕНИЦУ

Нису веровале ни Драганове комшије када су у селу чуле да данас жање пшеницу, па су отишле на њиву да се увере да ли је њихов председник месне заједнице ипак поранио и какав је квалиет зрна.

– Видите која прашина се дише иза комбајна. То значи да је жито зрело. Носио сам и у лабораторију на анализу, влага је свега 12 посто. Клима се променила и морамо пратити и прилагођавати се. Најављују невреме за два-три дана, ја сад немам те бриге – додао  је Лукић.

С обзиром да су јесен и зима биле веома сушне, Лукић је са приносима од 6 тона по хектару јечма и пшенице задовољан. Сав јечам ће оставити у својим амбарима за исхрану оваца и свиња, а половину пшенице ће предати у силос и чекати мало бољу откупну цену.

Д.Грујић

Related Images: