2 1 1210x642 - У ПРЊАВОРУ ОДРЖАНИ "ДАНИ БОРОВНИЦЕ", ПЛАВИМ БОБИЦАМА У ЧАСТ
ИСТАКНУТО ТРАКА

У ПРЊАВОРУ ОДРЖАНИ „ДАНИ БОРОВНИЦЕ“, ПЛАВИМ БОБИЦАМА У ЧАСТ

pin - У ПРЊАВОРУ ОДРЖАНИ "ДАНИ БОРОВНИЦЕ", ПЛАВИМ БОБИЦАМА У ЧАСТ

На првом фестивалу „Дани боровнице“ протеклог викенда у Прњавору  код Шапца  власници неколико плантажа у овом крају изложили су тек убране плодове „плавог злата“, сладокусци су уживали у укусима специјалитета са плавим бобицама и расхлађивали соком од боровнице. Свако ко због велике врућине није дошао на манифестацију у част боровнице има за чиме да жали.

5 2 473x630 - У ПРЊАВОРУ ОДРЖАНИ "ДАНИ БОРОВНИЦЕ", ПЛАВИМ БОБИЦАМА У ЧАСТ

– Атмосфера је предивна,  штандови украшени  мачванским ћилимима су прелепи, а специјалитети које  сам пробала су укусни и освежавајући – пуна је утисака пензионерка Јелена из Шапца.

Од  сочних боровница вредне домаћице су припремиле пите, колаче, чизкејк, сладолед, слатко и џем.

– Све што се затекло на штандовима посетиоци су бесплатно дегустирали и нема ко није одушевљен укусима и похвалио домаћице за показано  гастрономско умеће. Многи су се изненадили шта све може са боровницама да се направи – каже Сара Којић из удружења „Артвизија“ које је организовало манифестацију.

Две девојчице у народној ношњи показале су како је „букет“ свежих плавих бобица обогатио и украсио цветни аранжман за који власница цвећаре  наводи да је најтраженији сезонски  додатак  за различите свечане прилике, а најчешће за крсне славе.

1 1 1049x630 - У ПРЊАВОРУ ОДРЖАНИ "ДАНИ БОРОВНИЦЕ", ПЛАВИМ БОБИЦАМА У ЧАСТ

Док  су уживали у музицирању маестра Зорана Даниловића Крпице на хармоници посетиоци су се сладили свежим боровницама које су тог јутра на својој плантажи убрали Зора и Владимир Гутић из Рибара и хладно цеђеним соком од прошлогодишне бербе.

Колико се рада током целе године улаже у производњу боровница и дугачак пут од плантаже до флаше и тегле и укусних слаткиша дочарао је уметнички фотограф  Нешке својим радовима који су били изложени у галерији Дома културе.

Манифестација је успешно представила потенцијале савремене пољопривреде, сеоског  туризма, гастрономије и културе.

Д.Г.

Related Images: