Komunalno - JKP "Bogatić" - 26 miliona za investicije
ТРАКА

JKP „Bogatić“ – 26 miliona za investicije

pin - JKP "Bogatić" - 26 miliona za investicije

Kapitalnim subvencijama iz opštinskog budžeta i sopstvenim sredstvima, JKP „Bogatić“  planira da u ovoj godini ostvari dinamičan rast obima usluga i prihoda. Najviše novca biće uloženo u proširenje izvorišta zdrave pijaće vode. 

 

Iako bilans poslovanja još nije sačinjen, u JKP „Bogatić“ su, prema procenjenim prihodma i rashodima zadovoljni proteklom godinom, a u 2016. očekuju porast ukupnog prihoda i dobiti.

– Preduzeće se u najvećem delu finansira iz sopstvenih prihoda, a programom poslovanja planirali smo i učešće Opštine Bogatić, kao osnivača, putem tekućih i kapitalnih ulaganja za potrebe daljeg opremanja preduzeća, održavanja opreme, održavanje deponija i otplate kredita i lizinga iz ranijeg perioda – kaže direktor Slobodan Đurković.

U 2016. godini iz opštinskog budžeta JKP „Bogatić“ biće preusmereno 26,3 miliona dinara. Najveći deo, 20,38 miliona dinara su kapitalne subvencije za nabavku mašina, vozila, opreme i proširenje izvorišta. Svaki dinar iz opštinske kase u ovom preduzeću trebalo bi da doprinese unapređenju komunalnih usluga, zaštiti životne sredine, proširenju obima poslova i zapošljavanju novih radnika.

– U ovoj godini smo planirali nabavku kombinovanog rovokopača, autosmećara i hladnjače za uginule životinje, a najveći iznos budžetskih sredstava, skoro šest miliona dinara,  upotrebićemo za izradu istražne bušotine i eksploatacionog bunara na izvorištu pijaće vode. To je kapitalna investicija u ovoj godini, kojom će obezbediti novi izvor i znatno veće količine zdrave pijaće vode u kojoj neće biti nitrata – dodaje Đurković.

Sredstva iz opštinskog budžeta JKP „Bogatić“ uložiće i u proširenje delatnosti. Planirano je proširenje liste mesnih zajednica u kojima se sakuplja smeće ( sada se obavlja osim u Bogatiću u Belotiću i Mačvanskom Metkoviću), zatim za održavanje i upravljanje grobljima u svim mesnim zajednicama i poslove zoohigijene.

– Očekujemo da sve planirane poslove i sprovedemo i da će biti dovoljno novca. Uz subvencije Opštine konstantno podižemo nivo naplate naših usluga što je veoma težak posao s obzirom da ima ogromnih starih dugovanja. Omogućili smo korisnicima naših usluga da dugove reprogramiraju i otplaćuju na rate. Očekivano povećanje prihoda u ovoj godini ne zasnivamo na višim cenama naših proizvoda i usluga, naprotiv one su simbolično korigovane, a pojedine su i jeftinije nego prošle godine, već na proširenju obima usluga i unapređenju njihovog kvaliteta. To će stvoriti uslove i za zapošljavanje deset radnika na određeno vreme u ovoj godini – zaključuje Slobodan Đurković, direktor JKP „Bogatić“.

Sa 40 stalno zaposlenih i 10 radnika koji će se angažovati na određeno vreme preduzeće neće moći da realizuje sve planove. Zbog toga očekuju razumevanje komisije koja odobrava zapošljavanje novih radnika, kako ne bi bili kažnjeni zato što žele da rade i na viši nivo podignu kvalitet komunalnih usluga. Preduslovi za to su ostvareni značajnim kapitalnim investicijama lokalne samouprave, ali to je nedovoljno kad nema ko da radi.

M.M.

Related Images: