Mile Dragicevic Macva Press - Kolekcionar Miroslav Mile Dragićević
МОЗАИК

Kolekcionar Miroslav Mile Dragićević

pin - Kolekcionar Miroslav Mile Dragićević

Prošlost sačuvao u ramovima i albumima

 

Miroslav Mile Dragićević, iz Sovljaka, veliki deo svog života bavi se sakupljanjem znački, novca i markica. On sada „gura“ sedamdesetu godinu, i dok nam pokazuje svoje vredne zbirke priseća se detinjstva i mladosti kada je u modi bilo da se  „nešto sakuplja“.

– Ja sam voleo sve. I sve je to bilo neozbiljno i neobavezno. Ono što skupim davao sam drugima jer meni nije bilo potrebno. Sve do jednog dana kada mi moja sadašnja supruga Nada, tada moja velika mladalačka ljubav, poklonila jednu značku logora u Jasenovcu koju je ponela sa svoje maturske ekskurzije. Stalno sam je nosio, dok mi je tadašnji direktor firme u kojoj sam radio nije oduzeo. U međuvremenu njena prijateljica joj je poklonila istu takvu i ona je meni, naravno, tu značku dala. Tako da se iz te naše ljubavi izlegna još jedna ljubav, a to je moja ljubav prema kolekcionarstvu, u početku značaka, a kasnije novca i markica – priseća se Mile.

Malo, po malo, kolekcija značaka je rasla. Sada u svom ramu čuva više od  1300 značaka iz vremena stare Jugoslavije. Teško ih je i izbrojati iako su pedantno poređane i klasifikovane. Tu su značke nekadašnjih firmi iz cele bivše Jugoslavije, sportskih klubova, jubilarne, a ima i pozlaćenih. Pored ovih čuva još oko 700 značaka koje namerava da razvrsta i poređa u sličnom ramu.

– Do većine predmeta dolazio sam razmenom, neke sam dobijao na poklon, a tek ponešto je kupljeno da bi kolekcija bila potpunija – objašnjava.

Piše: Milica Kojić

Opširnije u štampanom izdanju lista „In Mačva“

Related Images: