Dragan Bojicic Oktavija - Ostavio ajncer i vratio se selu!
ПОГЛЕДИ

Ostavio ajncer i vratio se selu!

pin - Ostavio ajncer i vratio se selu!

Dragan Bojičić, mladi poljoprivrednik iz Dublja

Posle sedam godina u ugostiteljskoj uniformi, najpre u hotelu „Bogatić“ pa „Grilu Miloš“, Dragan Bojičić (25) iz Dublja je zauvek spakovao leptir mašnu, belu košulju i crne pantalone. Vratio se staroj ljubavi – selu i stočarstvu.

Dragan Bojicic 300x384 - Ostavio ajncer i vratio se selu!

– Nije se moglo više na dve strane: i posao i poslovi kod kuće koje sam zavoleo još kao dete pomažući roditeljima. Sad ne živim po satu i obaveza je manje. Sa ocem Milom, majkom Milenkom i bratom Milisavom se dogovaram oko poslova i vođenja domaćinstva – kaže Dragan.

Na 19 hektara koje obrađuju, sedam svojih i 12 koje uzimaju pod zakup, Bojičići seju sve kulture, a najviše kukuruz, pšenicu, suncokret i lucerku. U prostranom dvorištu, kao na izložbi, nalaze se sve poljoprivredne mašine. Imaju tri traktora, kaže Dragan, i sve priključke, još samo kombajn da nabave.

Zemlju obrađuju po svim standardima da bi proizveli što više hrane za stoku koja donosi najviše prihoda. U tovu uvek imaju najmanje 50 bikova, a nikad nisu imali manje od pet muznih krava.

– U proseku svakog dana pomuzemo 80 litara mleka koje nam otkupljuje mlekara iz Pocerskog Pričinovića. Miljenica svih ukućana je krava Oktavija koja nam je, osim mleka, donela tri šampionske medalje na opštinskim izložbama goveda. 2013. godine je bila šampionka u kategoriji prvotelki, a naredne i 2015. godine proglašena je za apsolutnu šampionku – nastavlja Dragan.

Osim mlečnošću, Oktavija je šampionske medalje zaslužila i svojom lepotom i genetskim potencijalom. E, tu bi Dragan voleo da su stvari malo drugačije.

– Oktavija se triput telila i sva tri puta – mušku telad. Kad bi kojom srećom otelila žensko tele sigurno bismo u štali imali još jednu šampionku!

Zimski meseci su period zatišja od velikih poslova u ovom domaćinstvu. Štaviše – idilično vreme. Spremili su dovoljno hrane za stoku, stižu prinove – ovce se jagnje, jedna krava treba da se oteli… U pušnici su osušili slaninu, meso, napravili kobasice i kojekakve đakonije, dajući sebi malo odmora pred početak prolećne setve.

– A sa prolećnim danima opet nanovo. U našem dvorištu od setve pa kasnije vri kao u košnici jer imamo dosta sezonskih radnika koji nam pomažu da letinu skinemo na vreme – dodaje Dragan.

Slobodno vreme ovaj mladi poljoprivrednik provodi u izlascima sa svojim društvom. Retko kada sedne za kompjuter, osim kad treba da pogleda oglase i berzu poljoprivrede. Kao strastveni lovac, nedeljom ne propušta lov u vreme sezone, osim kad su neodložne obaveze u domaćinstvu koje su, ipak, na prvom mestu.

  1. V. Jevtić

Related Images: