Crkva Bogatic 1 - Kume, izgore ti kesa! Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić kumovaće na kolektivnom krštenju Roma!
ИСТАКНУТО ПОГЛЕДИ

Kume, izgore ti kesa! Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić kumovaće na kolektivnom krštenju Roma!

pin - Kume, izgore ti kesa! Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić kumovaće na kolektivnom krštenju Roma!

U crkvi u Bogatiću u subotu će se zajedno krstiti  više od 70 Roma, na kolektivnom krštenju koje priređuje Društvo Roma iz Bogatića uz podršku sveštenstva i lokalne samouprave.

– Sačinili smo spisak više od 70 pripadnika romske manjine iz Bogatića, Klenja i Dublja koji dosad nisu kršteni iz različitih razloga. Neki nisu imali novca, drugi jednostavno nisu o tome ni razmišljali, a ima i onih čiji kumovi takođe nisu kršteni pa zbog toga nisu ni sami mogli da se krste iako su želeli – kaže Branko Kokić, predsednik Društva Roma.

Sutra će se krstiti  tek rođene bebe, mladi i stari Romi, a najstariji je Dragorad Jovanović koji je napunio 58 godina!

Društvo je besplatno pribavilo potrebnu dokumentaciju, a obred će besplatno obaviti svi sveštenici iz pravoslavnih hramova u opštini Bogatić.

Stara kumstva, međutim, ima svega dvadesetak Roma koji će se sutra krstiti. Svima ostalih, njih oko pedeset, kumovaće Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić.

– Predsednik je vrlo rado prihvatio predlog da kumuje. Socijalistička partija Srbije i Društvo Roma su u ranijem periodu uspešno sarađivali. Kad god smo se lokalnoj samoupravi obratili za pomoć u bilo kom pogledu, kada je predsednik Nenad Beserovac, imali smo njegovo razumevanje i podršku.  Zato je bilo logično bilo ga pitamo da sutra bude kum na kolektivnom krštenju. Znali smo da nas neće odbiti – dodaje Kokić.

D.G.

Related Images: