Nasip Banov brod naslovna - Zasedao Štab za vanredne situacije: Drina i Sava pod kontrolom, uzdiže se nasip na Banovom Brodu
ИСТАКНУТО ТРАКА

Zasedao Štab za vanredne situacije: Drina i Sava pod kontrolom, uzdiže se nasip na Banovom Brodu

pin - Zasedao Štab za vanredne situacije: Drina i Sava pod kontrolom, uzdiže se nasip na Banovom Brodu

Nakon što je zbog poplava Vlada proglasila vanrednu situaciju u celoj zemlji, Štab za vanredne situacije opštine Bogatić je održao vanrednu sednicu na kojoj su posle analize stanja u priobalnom delu Drine i Save, usvojene mere koje će se preduzimati u cilju sprečavanja poplava.

Komandant Štaba Nenad Beserovac i načelnik Miroljub Stanić su nakon obilaska područja od Kurtovića ade do Banovog Broda ocenili da je situacija stabilna, iako je nakon kratkotrajnog opadanja vodostaja juče i noćas, vodostaj od jutros počeo da raste.

Nasip Banov brod 300x225 - Zasedao Štab za vanredne situacije: Drina i Sava pod kontrolom, uzdiže se nasip na Banovom Brodu
Nasip na Banovom Brodu uzdiže se preventivno za 1 metar
Vodena ogledala 300x225 - Zasedao Štab za vanredne situacije: Drina i Sava pod kontrolom, uzdiže se nasip na Banovom Brodu
Vodena ogledala u branjenom delu u Crnoj Bari

Nasip 1 Banov brod 300x225 - Zasedao Štab za vanredne situacije: Drina i Sava pod kontrolom, uzdiže se nasip na Banovom Brodu

Na Banovom Brodu JVP „Srbijavode“ i DP „Sava“ preventino izdižu odbrambeni nasip za jedan metar u dužini od 2 kilometra, zbog očekivanog porasta vodostaja Save kod Šapca. Osim što se vrši redovno osmatranje terena koji može biti ugrožen izlizvanjem reka, sačinjeni su spiskovi ljudi za odbranu od poplava, a u pripravnosti su i građevinske mašine. U Crnoj Bari je obezbeđeno oko 4000 džakova i lagerovano stotinu kubika peska.

U pripravnosti su radnici i mašine „Jugokopa“ da grade odbrambeni nasip od Prnjavora do Pavlovića mosta da bi se sprečilo izlivanje Drine do Očaga i Klenja, što se dogodilo pre dve godine. Određena je linija kojom će se, ako zatreba, podići nasip u dužini od 4 kilometra do 1,5 metara visine.

S obzirom da su vlasnici vikendica, poljoprivrednih objekata, stoke, košnica i građevinskih mašina na vreme upozoreni na izlivanje reka u nebranjenom delu, štete  nije bilo izuzev što je pod vodom oko hiljadu hektara njiva koje je nemoguće braniti. Po proceni Štaba, na stotinu hektara u branjenom delu pojavila su se vodena ogledala zbog visokog nivoa podzemnih voda.

Štab je zadužio poverenike u priobalnim selima da redovno osmatraju teren i podnose izveštaj, JKP „Bogatić“ je obavezano da pojača snabdevanje pijaćom vodom, meštani Salaša Crnobarskog su upućeni da koriste prečišćenu vodu sa javne česme u crkvenom dvorištu, škole su obavezane da preduzmu pojačane mere higijenske zaštite učenike, preduzećima od značaja za odbranu od poplava je naređeno da provere ispravnost mašina i ažuriraju spiskove zaposlenih, a policijskoj stanici je preporučeno da pojača preventivne kontrole kretanja motornih vozila u nebranjenom delu.

D.G.

FOTOGRAFIJE: Slaviša Pantelić

Related Images: