Zgrada opstine naslovna - ДВЕ НЕДЕЉЕ ПОСЛЕ ИЗБОРА - БЕЗ ДОГОВОРА О ПОДЕЛИ ВЛАСТИ
ИСТАКНУТО ТРАКА

ДВЕ НЕДЕЉЕ ПОСЛЕ ИЗБОРА – БЕЗ ДОГОВОРА О ПОДЕЛИ ВЛАСТИ

pin - ДВЕ НЕДЕЉЕ ПОСЛЕ ИЗБОРА - БЕЗ ДОГОВОРА О ПОДЕЛИ ВЛАСТИ

Петнаест дана након после избора и саопштавања коначних резултата гласања за одборнике Скупштине општине, још нема конкретних и званичних информација о  формирању скупштинске већине.

Народ је 24. априла рекао своје и највеће поверење указао листама Социјалистичке партије Србије и коалиције коју предводи Српска напредна странка. Ове две листе имају укупно 18 одборника и могле би саме да саставе већину. Има још доста других комбинација и, као после сваких избора, све су „карте“ на столу, па ће се, с обзиром да две недеље после избора ништа није договорено, одлука о већини усагласити у наредних петнаест дана.

У сваком случају, до 25. маја би по закону требало да се одржи конституивна седница новог сазива Скупштине општине. Ако се тај рок „пробије“ одржаће се нови избори.

-Општинска изборна комисија је 25. априла прогласила коначне резултате локалних избора. Петнаест дана након тога председник старог сазива Скупштине треба да закаже конститутивну седницу. Уколико он то не учини у законском року, у наредних 15 дана конститутивну седницу заказује настарији одборник у новом сазиву Скупштине – објашњава Раденка Грујић, секретар Скупштине општине.

У уторак, 10. маја је истекао први петнаестодневни рок за заказивање конституивне седнице.

– Ја нисам могао да закажем седницу јер немам на основу чега. Очигледно није још постигнут договор о скупштинској већини – кратко је рекао Александар Илијашевић, председник Скупштине општине.

Сада је на потезу Синиша Пузић, најстарији међу новоизабраним одборницима.

И док се комбинује са бројкама страначких мандата, чаршија од по проглашавања изборних резултата штанцује своје комбинације. Као на кладионици. Невоља је што представници странака које ће имати одборнике у новом сазиву Скупштине не саопштавају ни један детаљ из међусобних разговора које, несумњиво, имају. Због тога су се у протекле две недеље на најважнијим функцијама у „жутој згради“ изређали многи страначки лидери, а поједини су се, богами и „посвађали“ па, наводно, „неће нипошто“ једни са другима, док су трећи „вукли за рукав“ и ове прве и оне друге…

Грађани ће, ван сваке сумње, добити власт какву су и изабрали. Сви изабрани одборници су представници грађана. О томе ко ће владати, међутим, одлучиће математичке комбинације освојених мандата. Јавна тајна је да пресудну улогу имају у партијске централе из Београда, што на известан начин обесмишљава народну вољу.

Д. Грујић

Related Images: